Aldershot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aldershot
Aldershot
Aldershot jernbanestasjon
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Rushmoor
Admin. grevskap: Hampshire
Seremon. grevskap: Hampshire
Status By (town)
Befolkning 33 840 (2001)
Postkode: GU11 og GU12

Aldershot er en by i Hampshire i England. Den ligger i et heilandskap omkring 55 km sørvest for London.

Byen er særlig kjent for sin forbindelse til British Army, som i 1854 opprettet en permanent leir der. Dette førte til at stedet vokste fra en liten landsby til en viktoriansk by.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byens navn kommer muligens fra alder, som viser til et vått, myrlendt sted. I angelsaksisk tid var stedet kjent som Alreshete, og i Domesday Book (1086) nevnes landsbyen som en del av hundredet Crondall. På et kart i 1722-utgaven av William Camdens Britannia or Geographical Description of Britain and Ireland vises det et symbol for en bosetning på stedet.

I 1854, under Krimkrigen, ble det opprettet en militærleir med landsbyen i midten. Befolkningen steg fra 875 i 1851 til 16 000 i 1861, hvorav omkring 9000 var soldater. Veksten fortsatte, om enn med lavere hastighet.

Dronning Victoria besøkte regelmessig Aldershot, og det ble reist en kongelig paviljong for henne. Under jubileumsparaden den 21. juni 1887 var 60 000 mann stilt opp i Long Valley, fra Basingstokekanalen til Caesar's Camp. Siden da har Aldershot Military Tattoo vært et viktig internasjonalt arrangement.

I 1974 ble Aldershot og Farnborough distrikter slått sammen til distriktet Rushmoor.

Aldershotbomben[rediger | rediger kilde]

Aldershotbomben var et terrorangrep utført av Den offisielle IRA (OIRA); angrepet regnes som et av de verste organisasjonen har utført i England. Den 22. februar 1972 gikk en bilbombe av ved messa i hovedkvarteret til 16th Parachute Brigade. Syv personer ble drept; samtlige ofre var sivilt støttepersonnel inkludert kokker, vaskehjelper og en katolsk prest. OIRA uttalte senere at angrepet var hevn for Bloody Sunday.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Aldershot stasjon betjener tog mot Waterloo stasjon i London, Alton, Guildford og Ascot.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Aldershot Town FC spiller i nPower League 2. En tidligere lokal klubb, Aldershot FC, ble nedlagt i 1992.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Aldershot – bilder, video eller lyd