Albertosaurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Albertosaurus
Albertosaurus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Albertosaurus
Norsk(e) navn:
Hører til: Tyrannosauridae,
theropoder,
Saurischia
Habitat:
Utbredelse: Nord-Amerika
Arter:
  • A. sarcophagus

Albertosaurus (Alberta-øgle) var en tyrannosaurid theropod dinosaur som levde i det vestlige Nord-Amerika i sen kritt for mer enn 70 millioner år siden.

Som tyrannosaurid, var den en iherdig jeger med to små armer. På hver arm hadde den to fingre. Hendene var ikke så nyttige, men de ble brukt bl. a. til å lene seg på døde øgler imens den spiste og kanskje til å løfte overkroppen når den skulle reise seg opp, men på den andre siden hadde Albertosaurus et massivt hode med en rekke store, skarpe tenner. Denne øglen kan ha vært på toppen av næringskjeden i sitt lokale økosystem. Selv om theropoder var relativt store, så var Albertosaurus mye mindre enn sine berømte slektninger. F. eks. Tyrannosaurus.

Mer enn 30 fossiler har blir funnet av denne øglen. Dette har bidratt til at forskere har funnet ut mer om Albertosaurus anatomi.

Forklaring[rediger | rediger kilde]

Albertosaurus var mindre enn den virkelig gigantiske tyrannosaurider som Tarbosaurus og Tyrannosaurus. Gjennomsnittlig høyde for voksne albertosaurer var ca. 3 meter og lengden ble ca. 9 meter. En voksen Albertosaurus kunne veie mellom 1,3 til 1,9 tonn. Kjeven hadde mer enn 60 banan-formede tenner med forskjellige størrelser. Over hvert øye hadde den en beinete kam som ble antakelig brukt for å imponere hunnene.

Alle tyrannosaurider, inkludert Albertosaurus, delte et lignende organutseende. F. eks. det tunge hodet og en lang hale.

Albertosaurus-skjelett

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Albertosaurus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Albertosaurus – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.