Albert Watson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albert Watson
Født1942[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Edinburgh
BeskjeftigelseFotograf, motefotograf Rediger på Wikidata
Utdannet vedRoyal College of Art
Lasswade High School Centre
Duncan of Jordanstone College of Art and Design
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserSteiger Award
Lucie Awards (2006)
Offiser av Den britiske imperieordenen

Albert Watson (født 1942) er en skotsk fotograf, særlig kjent for sine mote-, reklame-, og kunstfotografier. Han bor og arbeider i New York, der han har holdt til siden 1976. I løpet av sin karriere har Watson tatt over 200 forsider for Vogue, og flere forsider for magasiner som Rolling Stone, GQ og Time Magazine. Photo District News (PDN), rangerte Watson som en av de 20 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene, på linje med fotografer som Irving Penn og Richard Avedon.[5] Watson har videre vunnet flere priser, som en Lucy Award [6], en Grammy Award, en Hasselblad Masters Award og tre Andy Award.[7] Albert Watsons fotografier er blant annet innlemmet i samlingene til The National Portrait Gallery i London og The Metropolitan Museum of Art i New York. Han har også hatt en rekke utstillinger på museer og gallerier rundt om i verden.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Watson studerte grafisk design ved Duncan of Jordanstone College of Art and Design i Dundee, etterfulgt av filmstudier på The Royal College of Art i London. På tross av at han er født blind på ett øye, var fotografiet noe som tidlig opptok ham. I 1970 flyttet han til USA med sin kone Elizabeth, og han klarte raskt å livnære seg som fotograf. Hans virkelige gjennombrudd var da han i 1973 fikk ta bilde av regissøren Alfred Hitchcock for Harper’s Bazaar. Fotografiet av Hitchcock stående med en ribbet gås med en sløyfe rundt halsen har blitt stående som et av hans mest ikoniske portretter. Tre år senere, i 1976, fikk han sin første jobb for Vogue. På samme tidspunkt flyttet han til New York, der hans karriere tok av.

Watson har fotografert flere reklamekampanjer, for merker som Prada, Gap, Revlon, Levi's og Chanel, og han har regissert over 500 reklamefilmer. Han er også mannen bak flere filmplakater for kjente Hollywood-filmer, som Kill Bill, Memoirs of a Geisha og Da Vinci-koden. Samtidig har Watson alltid jobbet med private prosjekter, blant annet bilder fra Marrakech, Las Vegas og Isle of Skye. Disse fotografiene, samt hans velkjente portretter og motefotografier, har blitt stilt ut på museer og gallerier verden over, og er ettertraktede objekter for fotosamlere. I 2007 ble et fotografi av Kate Moss fra 1993 solgt for $108 000 hos Christie's i London. Dette var fem ganger høyere enn den estimerte prisen.[8] Videre har han hatt separatutstillinger på blant annet Museum of Modern Art i Milano, KunstHausWien i Wien, City Art Center i Edinburgh, FotoMuseum i Antwerpen og på NRW Forum i Düsseldorf. Hans fotografier har vært med i gruppeutstillinger på blant annet National Portrait Gallery i London, The Metropolitan Museum of Art i New York, International Center of Photography i New York. I 2011 deltok han på fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. I 2014 hadde han en separatutstilling på Qvale Galleri i Oslo. Den 5. mai 2022 var Watson tilbake i Norge igjen, denne gang for å åpne utstillingen "Kaos" i galleriet Fineart Oslo.

Watson har gitt ut seks bøker; Cyclops (1994), Maroc (1998), Albert Watson (2007), Strip Search (2010), UFO: Unified Fashion Objectives (2010) og Kaos (2017).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119194201, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ADAGP/CISAC membership list at 07/01/2019, besøkt 20. september 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NUKAT, NUKAT autoritetspost n2008073298[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Artsy, Artsy kunstner-ID albert-watson[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «PDN page». Arkivert fra originalen 1. november 2018. Besøkt 5. september 2014. 
  6. ^ Lucie Awards site Arkivert 26. oktober 2009 hos Wayback Machine.
  7. ^ Albert Watson biography and exhibitions, artnet.com. Accessed 2009-06-16.
  8. ^ Christies page

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]