Albert Ballin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Albert Ballin

Albert Ballin (født 15. august 1857 i Hamburg, Tyskland, død 9. november 1918) var en tysk skipsreder fra Hamburg. Han var generaldirektør for Hamburg-Amerika-linjen, og regnes som oppfinneren av cruiseskip.

Han ble født i en jødisk middelklassefamilie i Hamburg. Foreldrene var innvandret fra Danmark. Ballin var en av de mest betydningsfulle troende jøder i det tyske monarkiet, og en ivrig tysk patriot.

Før første verdenskrig startet stadig flere rederier å anskaffe cruiseskip til sine flåter. Men da mange av disse luksusskipene ble utsatt for stor skade under krigen, trodde Ballin i 1918 at hans oppfinnelse ville bli en økonomisk flopp, og begikk selvmord.

Ballin pleiet personlig omgang med keiseren, og forsøkte å megle mellom England og Tyskland før utbruddet av første verdenskrig. Han var redd for å miste sine skip under fiendtlighetene til sjøs. Utbruddet av krigen gjorde ham dypt desillusjonert og de siste årene av sitt liv så han sitt verk ødelagt over hele verden.

SS «Albert Ballin» var oppkalt til ære for ham, og det samme er gaten Ballindamm i Hamburg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Franklin Kopitzsch, Dirk Brietzke: Hamburgische Biographie. Personenlexikon. Band 1. Hamburg 2001, S. 32ff, ISBN 3-7672-1364-8
  • Susanne Wiborg: Albert Ballin. Ellert & Richter, Hamburg 2000, ISBN 3-89234-945-2
  • Lamar Cecil, Albert Ballin; business and politics in imperial Germany, 1888-1918 (Princeton University Press, 1967)
  • Bernhard Huldermann, Albert Ballin (Berlin: Gerhard Stalling, 1922)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]