Alain-Fournier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henri Alban-Fournier
Henri Alban-Fournier
Født 3. oktober 1886
Chapelle d'Anguillon (Cher)
Død 22. september 1914
Les Éparges (Meuse)
Yrke Soldat, forfatter og kritiker
Nasjonalitet Fransk
Pseudonym Alain-Fournier
Sjanger Romanforfatter

Alain-Fournier var pseudonym for Henri Alban-Fournier (født 3. oktober 1886 i Chapelle d'Anguillon (Cher), død 22. september 1914 ved Les Éparges (Meuse), en fransk forfatter og soldat. Han skrev en eneste roman, Den store Meaulnes (Le Grand Meaulnes, 1913), som har blitt filmet to ganger og anses som en klassiker i fransk litteratur.

Liv[rediger | rediger kilde]

Alain-Fournier var sønn av en landsbylærer. Han tilbragte barndommen sammen med sin tre år yngre søster Isabel på landet, før han 12 år gammel ble sendt til en privatskole i Paris, hvor han siden kom inn på Lycée Voltaire. Studiene ble imidlertid avbrutt, og 15 år gammel begynte han på sjøfartsskolen i Brest, for å bli marineoffiser. Men alt året etter oppga han denne ideen og tok istedet 17 år gammel baccalauréat-graden i Bourges. Siden studerte han ved Lycée Lakanal i Sceaux (Hauts-de-Seine), nær Paris, hvor han forberedte seg på opptaksprøvene til École Normale Supérieure, men uten å lykkes. Her knyttet han vennskap til Jacques Rivière, og sammen med ham begynte han å interessere seg for litteratur. Rivière giftet seg i 1909 med hans søster.

Fra 1907 til 1909 gjennomførte han militærtjenesten. Han vendte tilbake til Paris i 1910 og ble litteraturkritiker for Le Journal. Her møtte han André Gide og Paul Claudel.

Fra 1910 til 1912, samtidig som han var personlig assistent for politikeren Casimir Perrier, skrev Alain-Forunier på romanen Den store Meaulnes, som baserte seg på en rekke forskjellige episoder og virkelige personer fra forfatterens eget liv. Romanene ble utgitt i 1913, først i Nouvelle Revue Française, deretter som en bok. Den store Meaulnes ble nominert til den prestisjefylte Goncourt-prisen, men vant ikke frem.

I 1914 begynte Alain-Fournier å arbeide med en ny roman, Colombe Blanchet, men denne var ikke fullført da han sluttet seg til hæren i august, etter utbruddet av første verdenskrig. Han døde i kamp ved Les Éparges (Meuse), i nærheten av Verdun, en måned senere. Liket hans forble uidentifisert inntil 1991, da han ble stedt til hvile i Saint-Remy-la-Colonne-kirkegården.

Alain-Fourniers grav på den nasjonale Saint-Rémy-la-Calonne-kirkegården

Mesteparten av det Alain-Fournier skrev ble utgitt etter hans død: Les Miracles (en samling av dikt og essays) i 1924, brevvekslingen med vennen og kritikeren Jacques Rivière i 1926 og brevene til familien i 1930.