Al Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Al Smith
Al Smith
Født 30. desember 1873
New York
Død 4. oktober 1944 (70 år)
New York
Ektefelle Catherine A. Smith
Parti Det demokratiske parti
New Yorks guvernør
19191920
Forgjenger Charles S. Whitman
Etterfølger Nathan L. Miller
19231928
Forgjenger Nathan L. Miller
Etterfølger Franklin D. Roosevelt

Alfred Emanuel Smith jr. (født 30. desember 1873 i New York, død 4. oktober 1944 i New York), kalt Al Smith, var en amerikansk demokratisk politiker.

Han ble gjennom sin karrière valgt til New Yorks guvernør fire ganger, og var demokratenes presidentkandidat i 1928. Han var den første irsk-amerikaneren og romersk-katolikken til å stille som et av de større partienes presidentkandidat. Han tapte valget mot Herbert Hoover, og ble etterpå direktør i Empire State Inc., som oppførte Empire State Building under den store depresjonen.

Smiths besteforeldre var av henholdsvis irsk, tysk, italiensk og engelsk herkomst, men Smith identifiserte seg som en irsk-amerikaner. Al Smith var sønn av Alfred Emanuel Smith sr. og Catherine Mulvihill, og vokste opp på det multietniske Manhattan i New York City. Smith sr. var en borgerkrigsveteran som eide et lite lastebilfirma. Al Smith måtte droppe ut av skolen som fjortenåring for å kunne forsørge familien. Han fikk aldri noen videre utdannelse. Han jobbet som fiskeselger, og ble en dyktig taler gjennom sin hobby som amatørskuespiller. Den 6. mai 1900 giftet han seg med Catherine A. Dunn, som han etterhvert fikk fem barn med.


Forgjenger:
 Charles S. Whitman
Nathan L. Miller 
Guvernør i New York
Etterfølger:
 Nathan L. Miller
Franklin D. Roosevelt