Aktive Studenters Forening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aktive Studenters Forening (ASF) er en forening for studenter i Bergen, og er byens nest eldste, etter Studentersamfunnet i Bergen. Foreningen ble stiftet ved et allmannamøte 22. august 1940 på nåværende Geofysisk institutt mens det fortsatt het Bergens Museum. ASF hadde fra sin begynnelse to formål. Det første var å være en studentforening i ordets rette forstand, i motsetning til Studentersamfunnet som ASF mente var dominert av eldre akademikere som ofte hånet studentene når de forsøkte å delta i debatten. Det andre var å gi studentene et utenomfaglig tilbud. Studentforeningens første formann var Egil Helland.

Foreningen har endret sine virkeområder opp gjennom årene, ofte i takt med utviklingen i samfunnet generelt, og tidvis av mer tilfeldige årsaker. Fra å være en forening som i all hovedsak inviterte til debatter, foredrag og dans i Klubben, og et «mellomspill» som største studentforening på Hulen («mellomspillet» varte i hele 27 år), er ASF i dag Bergens største studentdrevne konsertarrangør med tilhold på Det Akademiske Kvarter. Det var på Hulen foreningen i stor grad fant dagens form. Der begynte man så smått å arrangere konserter i tillegg til andre arrangementer, og etter hvert ble det mer konsertvirksomhet enn andre arrangementer. Etter at man flyttet til Kvarteret ble det stadig mindre fokus på annet enn konserter. Nylig har foreningen bestemt seg for å forsøke å bygge opp et miljø for stand-up på Kvarteret under navnet Stand Up Bergen.

Det første studentdrevne utestedet i Bergen, Klubben, hytten på Kvamskogen, UKEN, BSI, Hulen, Larmonien, Studvest, StåOppJazz og Stand Up Bergen ble alle startet av ASF, gjerne sammen med andre studentorganisasjoner lokalisert i Bergen, som Bergen Realistforening, Studentersamfunnet i Bergen og NHHS.

I dag er foreningen en av de fire driftsorganisasjonene på Det Akademiske Kvarter, hvor de arrangerer konserter hver fredag. I tillegg er de en av de mest aktive hovedarrangørene på lørdagskonseptet Helhus.

Maskoten til ASF er en ugle, kalt «Ugla». Den opprinnelige uglen var en gave fra Universitetet i Bergen og NHHS til ASFs 10-årsjubileum i 1950 og er som oftest tilstede ved foreningens generalforsamling og andre spesielle begivenheter i regi av studentforeningen.