Akrobatisk rock 'n' roll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dobbel salto fra «Bettarini».
Dobbel salto er høyeste tillatte vanskelighetsgrad i main-class(Daniela Bechtold og Bernd Diel, World Games 2005 i Oberhausen, Germany)

Akrobatisk rock 'n' roll (også kjent som acrorock, rock acrobatique, rock extreme) viser til en sporty, konkurranserettet form for dans som har utviklet seg fra Lindy hop. I motsetning til Lindy hop er imidlertid rock'n'roll en koreografert dans hvor utviklingen av grunntrinn, figurer og akrobatikk er sterkt formet av hva som krediteres på konkurranser. Rock'n'roll danses både av par, som parformasjon og som kvinneformasjon. I Norge er det ikke tradisjon for andre varianter enn pardansen.

Rock ’n’ Roll
Typer: Par, Formasjon; Konkurransedans, Show
Musikk: Popmusikk, Rock'n'Roll
Rytme: 4/4 measure
Speed: 176–212 bpm
Opprinnelse: USA
Oppstått ~1955

Historie[rediger | rediger kilde]

Med musikk-genren rock'n'roll utviklet det seg også en dans. Fra swingdansen som oppstod i USA på 1920-tallet oppstod snart Lindy Hop – den første pardansen som hadde akrobatiske element. Rundt 1940 tok Lindy Hop en retning der den ble tilpasset raskere musikk, og Boogie-woogie ble født. Med rock'n'roll-musikken som kom på moten rundt 1955 ble boogie woogie omformet til en enda mer atletisk rock'n'roll dans. Siden den tid har rock'n'roll fokusert mer på akrobatikk, mens Boogie Woogie har større fokus på fotarbeid og dansefigurer.

Teknikk og grunntrinn[rediger | rediger kilde]

Det mest åpenbare trekket ved rock'n'roll er kicks (spark) ut i ingenting og de akrobatiske elementene som løft og kast. Dagens rock'n'roll er en ren konkurranse- og showdans, og har bortsett fra navnet lite til felles med den tidligere rock'n'roll-bevegelsen. Dansen gjøres i par eller som formasjon. Gjennom årene har rock'n'roll gjennomgått flere viktige endringer, for eksempel har de tidligere 6-step grunntrinn kjent fra Boogie Woogie blitt endret til moderne 9-step grunntrinn med sine typiske kick-ball-change.

Andre karakteristiske trekk er løftebevegelsen step-in (kjent i andre land som staff, lift up mm) hvor jenta går inn i guttens hender og blir kastet 3-4 meter opp i lufta for saltomortaler og annen luftakrobatikk. En annen særegen kasteteknikk er «Bettarini» (oppkalt etter italienske Marco Bettarini) hvor jenta sitter på guttens skuldre og gutten gjør en rullebevegelse med ryggen for å skyte jenta til værs.

På grunn av krevende teknikk, høyt tempo og styrkekrevende akrobatikk er rock'n'roll en anstrengende sport og derfor mest danset av unge folk.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

Svanen, en populær akrobatikk i juniorklassen

Dansekategorier Ungdom: Ingen akrobatikk tillatt. Parene er 12 år eller yngre.

Junior: Maksimum 3 akrobatiske figurer innen kategoriens sikkerhetsregulativ. Parene er mellom 12 og 17 år.

B-klasse: To koreografier per par. En fotrunde hvor det ikke tillates akrobatikk og tempo er høyere, og en akrorunde hvor det skal gjøres 6 akrobatiske figurer innen sikkerhetsreglene. Gutten kan kaste jenta opp i lufta, men ingen saltoer er tillatt. I norske konkurranser danses det bare akrorunde i B-klasse.

Main Class / A-klasse: To koreografier som i B-klasse. I akrorunden skal parene gjøre minst 6 akrobatiske element, og eneste regulering på akrobatikk er forbud mot mer enn dobbel salto (altså ikke trippel), eller dobbel salto i kombinasjon.

Rytme og musikk[rediger | rediger kilde]

Rock'n'roll er basert på 4/4-takt. Et grunntrinn går på 6 tellinger, og går derfor over en og en halv takt. I motsetning til tradisjonell swing som danses på offbeat, skal rock'n'roll danses på 1 og 3. Musikken er rask: 176-212 bpm. På grunn av dansens natur danses den nå i mindre grad til rockemusikk og mer til pop-musikk fra 1980 og senere.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

World Rock'n'Roll Confederation er den internasjonale organisasjonen som tar hånd om internasjonale regler og retningslinjer for turneringer. De organiserer world cup (world masters), EM og VM som holdes hvert år for par og formasjoner. Alle internasjonale konkurranser gir rankingpoeng og de konkurrerende rangeres på verdensrankingen.

Beste norske plassering er:

  • 9. plass VM i München 2011
  • 7. plass World Masters i Döbeln 2011

I Norge hører rock'n'roll inn under Norges Danseforbund, Swing og Rock'n'Roll-seksjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]