Akrisios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Akrisios' datter blir forført av Zevs i form av gullregn, vasemaleri ca 450 f.Kr., Louvre i Paris)

Akrisios (gresk: Ἀκρίσιος) var i henhold til gresk mytologi en mytisk konge av Argos og sønn av Abas og Aglaia,[1] barnebarn av Lynkeos, oldebarn av Danaos. Hans tvillingbror var Proetos, som det ble sagt at han kranglet med allerede mens de lå sin mors mave. Da Abas døde og Akrisios hadde vokst opp, forviste han broren Proetos og tok fra ham arven hans. Støttet av sin svigerfar Iobates fra Lykia, kom Proetos tilbake og Akrisios ble tvunget til dele kongedømmet med broren som fikk Tiryns mens han selv beholdt Argos.

En spådom fortalte om hans datter Danae at hun skulle få en sønn som ville drepe ham, derfor låste Akrisios henne inn i et bronsetårn (eller en hule) da hun kom i fruktbar alder. Zevs lå med henne i formen av en dusj av gull. Hun ble gravid med Persevs. Akrisios la barnet og Danae i en kiste og kastet den til sjøs. Zevs ba Poseidon stille vannet. Det gjorde han og Danae og Persevs overlevde og fløt i land på øya Serifos. En fisker som het Diktys fant paret og tok seg av dem.

Persevs vokste og ble en helt, drepte Medusa og reddet Andromeda.

Persevs og Danae kom tilbake til Argos, men kong Akrisios hadde dratt til Larissa. Da Persevs ankom Larissa, deltok han i noen pågående begravelsesleker og kastet ved et uhell en diskos på Akrisios som traff ham i foten, og drepte ham og således ble spådommen fullført.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bibliotheca, Bok 2