Akershus EnergiPark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akershus EnergiPark
LandNorges flagg Norge
Kart
Akershus EnergiPark
59°58′18″N 11°04′22″Ø

Akershus EnergiPark er et fjernvarmeanlegg, utenfor Lillestrøm som ble åpnet i 2011. Det forsyner områdene Lillestrøm, Kjeller, Skjetten og Skedsmokorset med varmeenergi til oppvarming og til varmtvann. I tillegg leverer anlegget varme til å fjerne snø i Storgata på Lillestrøm.

Energiparken er tilrettelagt for forskning og undervisning i et nært samarbeid med Høgskolen i Akershus og forskningsmiljøene på Kjeller.[1] Anlegget er bygd med tanke på å kunne brukes i utdanning. Det er derfor god plass rundt de ulike delene i anlegget slik at det er lett å få oversikt over de ulike delene av prosessene som skjer i en fjernvarmesentral. Det er mulig med omvisninger for det de kaller "energi-turister" fra både inn- og utland.[2]

Varmekildene som blir brukt er solfangere, kloakkvarme via en spesiell varmepumpe som bruker absorpsjonsteknikk istedenfor elektrisk drevet kompressor[2], forbrenning av treflis, "bioolje" (basert på slakteavfall) og metangass fra et avfallsdeponi.

Det er også planlagt å produsere hydrogen, fra avfallsgassen metan, i et fullskalaanlegg, via en norskutviklet teknikk som bruker metallhydrider istedenfor mekanisk kompressor.[2] (Hydrogenen skal brukes til drivstoff i biler).

Akershus EnergiPark er eid av Akershus Energi Varme AS som er et heleid datterselskap av Akershus Energi AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bygg.no – Byggeindustrien (27. juni 2009). «Kan bli et viktig forbilde». Besøkt 30. november 2010. «Akershus EnergiPark på Lillestrøm blir en av Europas mest moderne fjernvarmesentraler når den ferdigstilles om et år.» [død lenke]
  2. ^ a b c NRK P2, mandag 29.11.2010 kl. 12.30
    Verdt å vite – Spesial: Akershus energipark. Ved Torstein Paulsen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]