Akersbakken (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Akersbakken»)
Akersbakken
Bygård i Akersbakken like ved Gamle Aker kirke
Basisdata
NavnAkersbakken (139)
LandNorge
StrøkGamle Aker
BydelSt. Hanshaugen
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnGamle Aker kirke
TilstøtendeMaridalsveien, Casparis gate, Akersveien, Telthusbakken, Bergstien, Ullevålsveien, Stensberggata

Kart
Akersbakken
59°55′25″N 10°44′45″Ø

Akersbakken (1-39, 2-32) er en gate i strøket Gamle Aker i bydel St. Hanshaugen.[1] Akersbakken starter i Maridalsveien ved foten av Akersberget, like nedenfor avgreningen med Uelands gate. Ved starten på Casparis gate svinger Akersbakken brått til venstre. Gaten går over i Stensberggata i krysset med Ullevålsveien. Fra Akersveien og ned til Maridalsveien er gaten enveiskjørt i den retningen.

Gaten kaltes opprinnelig «Kirkeveien», et navn som måtte oppgis etter byutvidelsen i 1878, da den nåværende Kirkeveien til Vestre Aker kirke havnet innenfor bygrensen. Gaten fikk navnet Akersbakken i 1879. Som navnet sier, var dette bygdefolks vei til sognekirken for Aker. Gaten er en del av Oslos eldste veifar, i bruk siden middelalderen. Deler av Stensberggata, Dalsbergstien og Professor Dahls gate har inngått i samme trasé.

På høyderyggen ved kirken danner Akersveien endepunktet for en annen av byens eldste veifar, Akersveien og Akersgata. Et sted i nærheten antar man at bebyggelsen til navnegården Aker har ligget. Her lå også inntil midten av 1800-årene Akers prestegård på hjørnet av Bergstien.

Under og bak industribebyggelsen på Akersbakken 10-12 finnes rester av det som antas å være Norges eldste gruve, Akersbergets sølvgruver. Skrenten fra Akersberget ned mot Maridalsveien er et minne om gruven, som ble drevet i en gang av den sølvholdige bergarten diabas eller «grønnstein». Gruvedriften etterlot seg en smal og dyp kløft som på folkemunne kaltes Dragehullene. Den gjenstående bergknausen øst for kløften ble sprengt vekk da Asola sjokoladefabrikk ble oppført omkring 1900. I 1977 ble rester av en tverrgående gruvegang oppdaget under byggearbeider på eiendommen.

På sørsiden av den bratte strekningen ned mot Maridalsveien ligger en inngang til de store underjordiske ølkjellerne med hvelv av tegl som ble bygget for Ytteborgs Bryggeri i 1840-årene, opprinnelig under et stort hus av bindingsverk som ble revet omkring 1950 etter at eiendommen ble innlemmet i Gamle Akers kirkegård. Nedenfor ølkjelleren lå tidligere en forstadsbebyggelse fra første del av 1800-årene (avbildet på veggmaleri i restaurant Schrøder). Bebyggelsen ble revet i etterkrigstiden, bortsett fra bindingsverkshuset på Akersbakken 14.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]