Ajka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ajka [ˈɒjkɒ] (tysk: Eikau) er en by i fylket Veszprém i Ungarn med ca 35 000 innbyggere. Den ligger i fjellområdet Bakony, nord for Balatonsjøen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før 1865 var regionen Ajka preget av landbruk, håndverk og handel. Med igangsettingen av den første brunkullgruven i 1865 begynte en ny industriell utvikling. 1910 ble det første kraftverket bygget. Det fikk også stor betydning for området da det ble igangsatt en bauxittgruve og et aluminiumverk. Under kommunismen ble virksomhetene nasjonalisert.

Med sammenbruddet kommunismen og dermed bortfallet av sovjetunionens etterspørsel etter bauxitt, gikk det ensidige industrisamfunnet i Ajka inn i en økonomisk krise. De fleste kollektivbruk gikk konkurs.

Ajka – Luftfoto

Ajka er også kjent gjennom glass- og krystallproduksjon. Ajka Kristaly er imidlertid blitt kjent først de senere årene. I byen har man i det vesentlige produsert for andre merker, for eksempel Württembergische Metallwarenfabrik, Bohemia Kristall, Marc Aurel eller det finske Ittalla.

Ved en industriulykke 4. oktober 2010 kl. 12:25 (sentraleuropeisk sommertid) kollapset en damvegg og utløste en flom av giftig rødt slam fra en aluminafabrikk i Ajka. Gjørmen ble utløst i en flodbølge som langs elven Tornas løp oversvømte flere nærliggende landsbyer, herunder Devecser, Kolontar, Somlóvásárhely, Tüskevár, Apácatorna og Kisberzseny, åkrer og vassdrag, tilsammen mer enn 40 kvadratkilometer.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Ajka er vennskapsby med Rovaniemi (Finland), Unna (Nordrhein-Westfalen), Weiz (Steiermark) og Cristuru Secuiesc (Székelykeresztúr, Romania).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]