Ajami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ajami
orig. עג'מי
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2009
Prod.landIsrael
Lengde120 min.
SpråkArabisk
Bak kamera
RegiScandar Copti
Yaron Shani
ProdusentMoshe Danon
Thanassis Karathanos
Talia Kleinhendler
ManusforfatterScandar Copti
Yaron Shani
MusikkRabih Boukhari
SjeffotografBoaz Yehonatan Yaacov
KlippScandar Copti
Yaron Shani
Foran kamera
MedvirkendeFouad Habash
Ibrahim Frege
Scandar Copti
Shahir Kabaha
Eran Naim
Premiere22. mai 2009 (Cannes FF)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Ajami er en israelsk dramafilm fra 2009 regissert av Scandar Copti og Yaron Shani. Handlingen foregår i nabolaget Ajami i Jaffa.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholder fem forskjellige historier, som presenteres på en ikke-kronologisk måte. Noen hendelser vises gjentatte ganger fra forskjellige perspektiv. En ung israelsk-arabisk gutt, Nasri, bor i Ajami-området i Jaffa og forteller handlingen. I den første historien blir Nasriss nabo, en tenåringsgutt, skutt og drept av medlemmer fra en kjent beduin-klan. Nasri forklarer at det planlagte målet egentlig var Nasris eldre bror Omar. Mordet var hevn for dødsfallet til ett av medlemmene av beduin-klanen, som tidligere ble skutt av Nasris onkel i en krangel. Nasri og hans yngre søster blir deretter sendt til Jerusalem, men Omar, moren og bestefaren blir værende. I frykt for familiens sikkerhet søker Omar beskyttelse og veiledning fra Abu Elias, en velstående restaurant-eier, et kjent og respektert medlem av Jaffa-samfunnet. Abu Elias ordner en tre dager lang våpenhvile, og får tak i en advokat som skal representere Omar i en tribunal. I løpet av denne tiden vender Nasri og søsteren hjem igjen.

Etter rettssalen erklærer dommeren at Omar må betale titusenvis av dinarer slik at freden kan gjenopprettes. Omar får tre uker på seg til å betale. Omar og vennen Shaata forsøker seg på mindre kriminalitet for å komme med pengene, men mislykkes med å få inn nok penger. Omars mor prøver å overtale ham til å flykte sammen med familien. Men Omar nekter å forlate hjemmet deres, i den tro at det ikke finnes noen trygge steder å stikke av til. Den andre historien introduserer en ung tenåringsgutt ved navn Malek som bor på det palestinske territoriet Nablus. Malek er ansatt ved Abu Elias sin restaurant, og er desperat etter å tjene penger til sin syke mors benmargstransplantasjon. Malek er nær venn med Omar, som også har fått jobb ved samme restaurant. Det blir også avslørt at Omar, en muslim, er forelsket i Abu Elias sin datter Hadir - som er kristen. Abu Elias godtar ikke forholdet deres, han skyter Omar, og advarer ham om å holde seg borte fra datteren Hadir.

Den tredje historien viser et kort, men voldelig møte, mellom en eldre jødisk mann og hans tre yngre naboer som tjener penger som narkotika-selgere. Krangelen eskalerer raskt, og en av de unge mennene banker opp den gamle mannen. De tre unge mennene gjemmer seg før politiet dukker opp. Blant politimennene som ankommer stedet er en israelsk etterforsker som heter Dan, med kallenavnet Dando blant vennene hans. Dandos yngre bror Yoni har forsvunnet i løpet av hans militærtjeneste i Israeli Defence Force. Senere får Dando beskjed om at det israelske militæret har oppdaget restene etter det som antas å være en myrdet israelsk soldat i de palestinske områdene. Det blir snart bekreftet at restene virkelig er broren hans, og Dando lover å finne morderen og sørge for rettferdighet.

I den fjerde historien får seerne høre om karakteren Binj, en eksentrisk kokk som også arbeider i restauranten til Abu Elias. Binj er forelsket i en jødisk jente fra Tel Aviv, og ønsker å flytte inn sammen med henne - til stor forferdelse for resten av vennegjengen hans. Broren til Binj var en av de tre som var involvert i slåsskampen mot den gamle jødiske mannen i Jaffa. Både Binj og faren blir avhørt av politiet. Kort tid senere blir Binj funnet død i leiligheten sin. Den femte historien viser møtet mellom Omar, Malek og noen narkotika-selgere. Men flere politifolk, deriblant Dando, dukker opp og han ser Malek med et lommeur han planla å gi til Abu Elias som gave. Dando mener at denne klokken egentlig tilhørte broren hans Yoni, og i et voldsomt raseri slår han ned Malek og sikter en pistol mot ham med den hensikt å myrde ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]