Air Force Cross (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den britiske utmerkelsen med samme navn, se: Air Force Cross
Air Force Cross
Basisdata
Type:Medalje
Land:USA
Innført:1. november 1965
Mottakere:Militært personell i USAs luftforsvar
Antall:192
Tekniske data
Utført i:Bronse
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering

Air Force Cross er en militær utmerkelse i USA. Den ble innstiftet 1. november 1965 og gitt tilbakevirkende kraft fra 6. juli 1960. Air Force Cross tildeles for ekstraordinær heroisk innsats i kamp. Utmerkelsen tildeles personell som tjenestegjør i USAs luftforsvar. Den rangerer som den nest fremste utmerkelsen i luftforsvaret, etter Medal of Honor, og tilsvarer Distinguished Service Cross i hæren og Navy Cross i sjøforsvaret. Tildeling skjer i presidentens navn.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Air Force Cross består av et bronsekors, som i midten har en forgylt amerikansk ørn med utslåtte vinger satt på et rundt, skyformet motiv. Ørnen er omgitt av en grønnemaljert laurbærkrans.

Utmerkelsen er opphengt i et medaljebånd og bæres på brystet. Båndet er lyst blått med smale kantstriper i rødt og hvitt. Gjentatt tildeling av Air Force Cross til samme person markeres med eikeblad i bronse eller sølv på båndet.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Air Force Cross tildeles personell som tjenestegjør i USAs luftforsvar og som utmerker seg i kamp ved ekstraordinært heltemot i operasjoner mot fienden. Inntil innstiftelsen av Air Force Cross ble luftforsvarspersonell dekorert med Distinguished Service Cross, en utmerkelse opprinnelig bestemt for soldater i hæren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frank Foster og Lawrence Borts: Military Medals of the United States, Fountain Inn: MOA Press, 2010, s. 37 og 89
  • «The United States of America» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 5–6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]