Agurk (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Agurk, også kjent som Gurka[1] eller Røkkar[2], er et kortspill som går ut på å ikke å ta siste stikk.

Regler[rediger | rediger kilde]

Reglene i Agurk er er som følger:[3]

Hvilken sort kortene har ingen betydning, det er kun verdien på kortene som har betydning. Spillerne skal ha utdelt 7 kort og spilleren til venstre for giver begynner. Neste spiller må alltid stikke over eller legge et kort med samme verdi, kan de ikke stikke over må de sake sitt laveste kort. Den som tok det siste stikket, spiller ut igjen.

Den som har det høyeste kortet i siste runde tar stikket. Skulle 2 eller flere spillere ha det høyeste kortet med lik verdi, får samtlige poeng. Spilleren eller spillerne får poeng som tilsier kortets verdi. 14 poeng for et ess, 13 poeng for konge osv.

Når en spiller når 30 poeng er hen ute av spillet. Vinneren er den som holder seg inne i spillet lengst.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Agurk kan spilles som hasardspill med følgende regelendring: Det er ikke påkrevd å legge likt eller høyere kort, man kan spare dette til senere. Da må man legge sitt laveste. Dette gjør spillet mer utfordrende.

Som hasardspill kan man bruke utslag, slik at den som ryker først betaler kr 5 til potten, ryker man på billedkort koster det kr 10, og den som sitter igjen til slutt vinner potten. I denne varianten kan man også bruke såkalt rampo: Hvis alle gjenværende spilleres siste kort er det samme (f eks syvere), betaler ikke disse noe til potten; potten inngår i neste runde (hvor alle opprinnelige spiller får delta).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Regler for Gurka». Besøkt 26. februar 2024. 
  2. ^ «Regler for Røkkar». Besøkt 26. februar 2024. 
  3. ^ «Regler for Agurk». Besøkt 24. februar 2024.