Vårfrostmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Agriopis marginaria»)
Vårfrostmåler
Vårfrostmåler
Nomenklatur
Agriopis marginaria
Fabricius, 1776
Populærnavn
Vårfrostmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektAgriopis
Økologi
Habitat: På land
Utbredelse: i Norge nord til Sør-Trøndelag
Europa
Asia
Larven.

Vårfrostmåler (Agriopis marginaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae).

Den er utbredt i lavlandet over hele det sørlige Norge. Men den er mest vanlig ved kysten og finnes nord til grensen av Sør-Trøndelag. Arten er også utbredt i store deler av Europa og østover i Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnen kan ikke fly, vingene er noen mindre utvekster på 4-6 millimeters lengde. Hannens forvinger er gyllen gule, men pudret med et svakt okerbrunt skjær og er mørkere enn hos gul frostmåler. De har to mørkere, tverrbånd, ett på midten og ett lengre inn ved kroppen. Mellom de to tverrbåndene er en svak brun flekk og den har noen små mørke prikker langs kanten, ytterst på forvingene. Bakvingene er lysere og mer jevnt farget. Vingespennet er 30-40 millimeter.

Vårfrostmåler ligner svært mye på gul frostmåler, men er noe mindre. Vårfrostmåler flyr om våren, mens gul frostmåler flyr om høsten. Gul frostmåler mangler dessuten den brune flekken mellom tverrbåndene på forvingen og de små prikkene langs vingekanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vårfrostmåler flyr om våren, i mars og april. Larven er allsidig i kosten og lever på flere arter løvtrær. Den bruker også blåbær som vertsplante.

Den vingeløse hunnen kryper opp en trestamme og frem til de ytterste greinene. For å tiltrekke seg hannen, produserer hun et feromon, et luktstoff, som hannen sporer opp. Paringen og eggleggingen finner sted på greinen, hvor hun legger sine egg.

Eggene klekkes samme vår. Larvene spiser på de friske bladene. Utpå sommeren er larvene utvokste. De søker ned i skogbunnen. Ofte slipper de seg ned via en spinntråd. Nede i skogbunnen spinner de en kokong av spinntråd. I den tette kokongen har de sitt puppestadium. De overvintrer i puppestadiet.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Vårfrostmåler påvirker vekst hos trærne og regnes som skadedyr, men det fører sjelden til at trærne dør. Derfor har arten mindre betydning som skadedyr og bekjempelse er derfor uaktuelt i skogen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]