Ágnes Keleti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Agnes Keleti»)
Ágnes Keleti
Født9. jan. 1921[1]Rediger på Wikidata (103 år)
Budapest[2]
BeskjeftigelseTurner, universitetslærer, trener Rediger på Wikidata
EktefelleIstván Sárkány (19441950)
NasjonalitetUngarn
Israel
UtmerkelserIsrael-prisen (2017)
Ungarns fortjenstorden (1951)
Athlete of the Nation (2004)
Prima Primissima díj (2015)
SportTurn

Ágnes Keleti (født 9. januar 1921 i Budapest) er en tidligere ungarsk turner av jødisk opprinnelse. I løpet av karrieren vant hun hele fem olympiske gullmedaljer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Seksten år gammel vant hun sitt første av i alt ti ungarske mestertitler. Hun var kvalifisert til å delta i OL 1940 i Helsingfors, som ble avlyst på grunn av krigen. Faren døde i Auschwitz, mens moren og søsteren overlevde i et svensk hjem med papirer fra organisasjonen til Raoul Wallenberg.

Etter andre verdenskrig gjenopptok Keleti turningen, men gikk glipp av OL 1948 på grunn av en skade. Fire år senere, i en alder av 31 år, deltok hun så i OL 1952 i Helsingfors. I lagkonkurransen kom Ungarn på andreplass, bare slått av laget fra Sovjetunionen. Ágnes Keleti kom på sjetteplass i mangekamp. I enkeltapparatene vant hun gull i frittstående og tok bronsemedaljen i skranke. I gruppegymnastikk var hun med på å ta bronse for Ungarn.

Under OL 1956 i Melbourne tok Ungarn sølvmedaljene i lagkonkurransen, 1,3 poeng bak Sovjetunionen. I apparatfinalene tok Keleti gull i skranke og bom. I frittstående tok hun delt gull med russiske Larisa Latynina. På grunn av et svakt resultat i hopp måtte hun nøye seg med sølv i mangekampen, 0,3 poeng bak Latynina. Ungarn tok også gull i den siste turnøvelsen, gruppegymnastikk.

Etter OL dro ikke Keleti tilbake til Ungarn, men søkte politisk asyl i Australia. Etter at også moren og datteren greide å forlate Ungarn, dro alle videre til Israel. Ágnes Keleti underviste i 29 år ved Wingate-instituttet, den israelske idrettshøyskolen i Netanja.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 382617[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Olympedia[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]