Agders Gjensidige Assuranceforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Selskapets logo

Agders Gjensidige Assuranceforening var et sjøforsikringsselskap som ble stiftet 16. november 1854 i Grimstad. Initiativtaker var reder, jurist og politiker Morten Smith-Petersen. Selskapets opprinnelige navn var Agders Forsikkringsklub for Casco og Fragt. Foretaket var organisert som et gjensidig selskap og var et av de første av mange sjøforsikringsselskap som ble etablert etter lokalt initiativ i kystbyene for å møte forsikringsbehovene under oppsvinget i den norske skipsfarten på midten av 1800-tallet.

Selskapets utvikling[rediger | rediger kilde]

I starten var foreningen forbeholdt seilskip, men i 1872 åpnet de også opp for forsikring av dampskip i en egen avdeling. Samme år ble det utbetalt en stor sum i forsikringsutbetalinger grunnet flere forlis og betydelige skader på forsikrede skip.[1]

I 1876 var det i alt 700 skip som var forsikret i selskapet. Foreningen hadde fastlønte representanter i London, New York, Buenos Aires.

Agders Gjensidige Assuranceforening var et av få lokale gjensidige assuranseselskap som klarte overgangen fra seil til damp rimelig bra. Et viktig element var å differensiere premien på de ulike skipstyper pga. ulik risiko. Foreningen løste dette ved å opprette tre avdelinger som utligningen av skadene skulle skje innenfor. Rundt 1910 opererte selskapet med tre avdelinger. Dampskibsavdelingen, Seilskibsavdelingen (treskip) og Jern- og staalskibsavdelingen (seilskip).[2]

I 1920 var 491 dampskip og 166 seilskip er forsikret i selskapets to avdelinger. De to tidligere seilskuteavdelingene var altså nå blitt slått sammen etter at antallet seilskuter var blitt kraftig redusert i løpet av første verdenskrig, samt kraftig reduksjon i antall nybygninger.

I 1923 ble foreningens dampskipsavdeling overført til Christianssands Dampskibsassuranceforening, mens Agders Gjensidige Assuranceforening selv fortsatte med forsikring av de gjenværende seilskipene. To år senere ble selskapet imidlertid oppløst og det ble opprettet et nytt aksjeselskap, Agders Assuranceselskap A/S, som overtok selskapets aktiva, passiva og portefølje. Initiativet til dette nye selskapet kom fra de samme lokale rederne som hadde sittet i styret i Assuranceforeningen.

Søsterselskap[rediger | rediger kilde]

Grimstad gjensidige Fragt-Assuranceforening ble stiftet 1. desember 1878. Selskapet hadde samme ledelse som Agders gjensidige Assuranceforening.

Assuranceforeningen Tryg gjensidig Grimstad ble stiftet 28. desember 1909. Selskapet skulle ta seg av forsikring av jern- og stålseilskip.

[rediger | rediger kilde]

Forsikringsselskapets logo var hentet fra Store Torungen fyr utenfor Arendal.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Agders Gjensidige Assuranceforening befinner seg på KUBEN i Arendal. Arkivet fremstår som komplett og inneholder forhandlingsprotokoller, kopibøker, korrespondansearkiv, årsberetninger, skipslister, erstatningsberegninger, discpacher og regnskapsbøker.

Arkivet etter Agders Gjensidige Assuranceforening ble innlemmet i Norges dokumentarv i 2018 som en del av Seilskutearkivene fra Aust‐Agder 1820‐1920. Arkivet dokumenterer dokumenterer etablering, drift og avvikling av et av de store sjøforsikringsselskapene i Norge. En virksomhet som i starten spesialiserte seg på forsikring av seilskuter og i en periode var Norges største sjøforsikringsselskap for seilskuter.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]