Afromontan sone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Afromontane»)

Den afromontane sonen er en klima-, flora- og faunasone som omfatter de spredte fjellregionene i Afrika, skilt av enorme lavtliggende landregioner. Sonen er en sub-sone til afrotropiske økosonen.

Afromontan sone omfatter spredte fjellområder med en lignende biogeografi, som i hovedsak ligger høyere enn 1 500–2 000 moh. Starthøyden kan imidlertid variere. Sør og nord for ekvator avtar grensen, slik at høyden enkelte steder kan starte ved cirka 1 100–1 500 moh. Nøyaktig hvor grensen begynner bestemmes gjerne av innholdet i floraen, som altså påvirkes av klimaet. I Etiopia inngår de etiopiske høylandene i den afroalpine sonen, som starter ved tregrensen (cirka 3 200 moh) og strekker seg opp mot landets høyeste fjelltopper (mer enn 4 300 moh). Også tregrensen kan variere i høyde.

Det afrikanske kontinentet deles gjerne inn i sju afromontane soner.

Afromontane soner

Selv om de afromontane enklavene ofte ligger med store avstander til hverandre, så inneholder habitatene en blanding av lignende plantevekster. Disse er typisk distinkte i forhold til dem man finner i lavlandet, i mange tilfeller også stedegne. Gultrær (Podocarpaceae), i slektene Podocarpus og Afrocarpus, er ofte karakteristiske tresorter, sammen med Prunus africana, Hagenia abyssinica, Juniperus procera, og ulike arter i slekten Olea spp. Tåkeskog og fuktig tropisk lauvfellende skog er også representativ. Høyere opp slår den afroalpine sonen inn, med blant annet gressland, lyngheier og krattskoger.

Disse økosystemene har et mangfold av habitater og er ofte sentra for endemisme og biologisk mangfold.