Afrocarpusslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Afrocarpus falcatus»)
Afrocarpus
Afrocarpus gracilor
Nomenklatur
Podocarpaceae
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieGultrefamilien
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: terrestrisk
Inndelt i

Afrocarpus er en slekt i gultrefamilien, en gruppe sørlige bartrær. Slekten har seks arter, og ble kategorisert som egen slekt i 1989. Før dette tilhørte artene slekten Podocarpus.

Artene vokser bare i Afrika, Madagaskar og tilliggende øyer i Det indiske hav.

Afrocarpus falcatus eller «Sickle-leaved Yellowwood» er eviggrønt og vokser i fjellskog i Sør-Afrika, og innover i det sørlige Mosambik. Det er mellomstort, 10–25 m høyt, men kan i sjeldne tilfleller nå opp i 60 meters lengde. Det har grov bark og spirallsatte, sigdformede og 2–4 cm lange blader. Modne frø er gule og spres med fugler og aper.

Afrocarpus gracilior er eviggrønt og vokser i 1.800-2.400 meters høyde i fjellene fra Etiopia til Tanzania. Det er mellomstort, 20-40 meter høyt, men i sjeldne tilfeller inntil 50 meter. Diameteren kan bli 80 cm, og bladene er spiralsatt og lansettformede. De er 2–6 cm lange på vokste trær, men litt lengre ved yngre alder. Frøene er purpurrøde og spres av fugler og aper. Treet er viktig i tømmerindustrien, og brukes til husbygging, gulv og møbler.

Afrocarpus manniiSão Tomé er eviggrønt og vokser fra 1.300 moh. til 2.024 moh. Det er lite, og sjelden over 15 meter høyt. Bladene er spiralsatt og lansettformede, inntil 6–8 cm lange, men dobbelt så lange på unge skudd.

Arter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]