Afrikansk villkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Afrikansk villkatt
Afrikansk villkatt
Afrikansk villkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Felis silvestris lybica
[Felis lybica]
Alt. navn: afrikansk villkatt, nordafrikansk ørkenkatt, arabisk ørkenkatt, persisk ørkenkatt m.m.
Artstilhørighet: villkatt, småkatter, kattefamilien
Habitat: Terrestrisk (ikke full ørken og regnskogen ved ekvator
Utbredelse: Nordafrika, øyene i Middelhavet, Vestasia
Varieteter:

Afrikansk villkatt (Felis silvestris lybica), også kjent som blant annet arabisk ørkenkatt, er et kattedyr i gruppen rovpattedyr og er en underart av arten villkatt (Felis silvestris). Den er utbredt over det nordlige Afrika, den Arabiske halvøy, på øyene i Middelhavet, Lilleasia, Midtøsten, Kaukasus, og lengst vest i Asia.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Klassifiseringen av afrikansk villkatt er både kompleks og omdiskutert. Noen forskere mener den er en egen art; Felis lybica, andre en underart av villkatt. Flertallet hevder at denne villkatten er huskattens progenitor, og argumenterer blant annet med at huskatten svært tidlig var vanlig nettopp i Egypt og Midtøsten. Forsøk har dessuten vist at den relativt enkelt lar seg temme, som for eksempel europeisk villkatt ikke kan. I juni 2007 slo Cat Genome Project endelig fast at tamkatten har felles aner med afrikansk villkatt, og at anene dateres 131 000 år tilbake i tid. Dette betyr ikke at tamkatten oppsto da, men at en av linjene som førte fram til tamkatten kan føres så langt tilbake i tid.

Tidligere har forskere hevdet at huskatten er en egen underart av arten villkatt (ref. betegnelsen Felis silvestris catus). I tillegg til tamkatten er det beskrevet en rekke andre varianter, men disse mangler internasjonal anerkjennelse (2012).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Felis silvestris lybica – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Felis silvestris lybica – detaljert artsinformasjon