Afraid of Sunlight

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afraid of Sunlight
FormatCD
Artist, bandMarillion
Utgitt24. juni 1995
InnspiltThe Racket Club, Aylesbury, 1995
SjangerRock
Lengde00:51:25
Lengde51:25
SpråkEngelsk
PlateselskapEMI
Produsent(er)Dave Meegan og Marillion
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Brave
(1994)
Afraid of Sunlight
This Strange Engine
(1997)

Afraid of Sunlight er det åttende studioalbumet til det britiske rockebandet Marillion. Albumet ble utgitt i juni 1995 og var det første albumet Marillion spilte inn i sitt eget studio, The Racket Club i Aylesbury.

Afraid of Sunlight nådde 16.-plass på den britiske albumlista i juli 1995.[1] Det ble utgitt bare en singel fra albumet, «Beautiful», som nådde 29.-plass på den britiske singellista.[1]

Etter den lange og intense skrive- og innspillingsprosessen til det forrige albumet Brave, var Marillion nødt til å bruke kortere tid på å lage det som skulle bli Afraid of Sunlight. Brave var blitt godt mottatt av publikum, men solgte likevel ganske dårlig. Medlemmene i gruppa var slitne, men de måtte i gang med å produsere nytt materiale. Resultatet ble et album som tematisk har likhetstrekk med albumet Clutching at Straws, deres siste med Fish bak mikrofonen. I likhet med det albumet er ikke Afraid of Sunlight et konseptalbum, men tematisk sirkler tekstene om de negative sidene ved berømmelse. Gruppas faste «hjelper» John Helmer bidro med flere tekster, og produsent Dave Meegan hjalp til med å katalogisere musikalske ideer under skriveprosessen, slik han også hadde gjort det under arbeidet med Brave.

Sangen «Out of this World» handler om racerkjøreren Donald Campbell og hans forsøk på å sette fartsrekord til vanns med båten Bluebird K7. Campbell omkom i rekordforsøket på innsjøen Coniston Water i Nord-England 4. januar 1967. Sangen i sin tur ga dykkeren Bill Smith ideen om å lete etter vraket av Campbells båt, og båten ble hevet 8. mars 2001, med både Steve Hogarth og Steve Rothery fra Marillion tilstede. 28. mai samme år ble liket av Campbell funnet.

Sangen «Beyond You» ble mikset i mono, inspirert av Phil Spectors lydbilde fra 1960-tallet.

Afraid of Sunlight ble utgitt i remastret utgave i mars 1999, med en bonus-CD med demoversjoner, alternative versjoner og ekstraspor. Det remastrede albumet er også utgitt uten bonus-CD-en.

I 2001 ga Marillion ut en dobbelt-CD med demo-materiale fra innspillingen av Afraid of Sunlight, kalt ReFracted!.

Musikken fra Afraid of Sunlight ble i sin helhet spilt live på fan-arrangementet Marillion Weekend 2003. Konserten, inkludert ekstranumrene, ble filmet, og utgitt på DVD (Before First Light) bare to dager senere. Den offisielle produksjonstiden på 63 timer og 29 minutter ble registrert som verdens raskeste produksjon av en musikk-DVD av Guinness rekordbok.[2]

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig album[rediger | rediger kilde]

  1. «Gazpacho»** (7.28)
  2. «Cannibal Surf Babe»** (5.45)
  3. «Beautiful» (5.12)
  4. «Afraid of Sunrise»** (5.01)
  5. «Out of This World»** (7.54)
  6. «Afraid of Sunlight»** (6.49)
  7. «Beyond You» (6.10)
  8. «King» (7.03)

Bonus-CD[rediger | rediger kilde]

  1. «Icon» (singel-B-spor) (6.04)
  2. «Live Forever»* (singel-B-spor) (4.34)
  3. «Second Chance» (Dave Meegan-miks av «Beautiful») (5.14)
  4. «Beyond You» (demo) (5.17)
  5. «Cannibal Surf Babe»** (studio outtake) (5.59)
  6. «Out of This World»** (studio outtake) (7.27)
  7. «Bass Frenzy» (1.17)
  8. «Mirages» (demo) (6.02)
  9. «Afraid of Sunlight»** (akustisk demo) (6.51)
  10. «Sympathy (for the Road Crew)» (i multimediadel)

All musikk med unntak av «Sympathy (for the Road Crew)» er skrevet av gruppa i fellesskap: Steve Hogarth, Mark Kelly, Ian Mosley, Steve Rothery, Pete Trewavas. Tekstene er skrevet av Steve Hogarth, med unntak av låtene merket *, som har tekst skrevet av John Helmer, og ** tekst Steve Hogarth og John Helmer.

Bonus-CD-en har en kort multimediadel som i hovedsak består av en diskografi for gruppas remastrede album og bonussporet «Sympathy (for the Road Crew)». «Sympathy» er opprinnelig skrevet av Mark Ashton, Graham Stansfield, David Kaffinetti og Stephen Gould, og utgitt av gruppa Rare Bird i 1969. Marillion spilte inn sangen i 1992, og ga den ut både på singel og som del av samlinga A Singles Collection. Versjonen på denne bonus-CD-en har tekst av Steve Hogarth, sterkt inspirert av originalen, og er innspilt under en lydsjekk. For å spille bonussporet må en taste inn en spesiell kode, som i utgangspunktet måtte lastes ned fra gruppas nettside, men som i dag er åpent tilgjengelig: e2p8s6dd.

Personell[rediger | rediger kilde]

med

  • Barbara Lemzy: vokal

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]