Admiralspalast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Admiralspalast
LandTyskland
StedBerlin-Mitte
Etablert1910
Ferdigstilt 1911[1]
Kart
Kart
Admiralspalast
52°31′15″N 13°23′19″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Admiralspalast er et tradisjonsrikt forlystelsessted i Friedrichstrasse 101/102 i Berlin. Det ble gjenåpnet sommeren 2006 etter omfattende oppussingsarbeider.

Historie[rediger | rediger kilde]

Admiralsgartenbad ble bygget i 1873 over en saltkilde av arkitektene Walter Kyllmann og Adolf Heyden.

I 1910 ble bygningen revet, og etter planer av Heinrich Schweitzer og Alexander Diepenbrock ble det bygget et ispalass. Året etter ble huset åpnet under navnet Admiralspalast, og ble et av de store forlystelsesstedene i Berlin. I tillegg til en isarena og badeanlegg i en sidebygning inneholdt Admiralspalast en stor kafé og et lystspillteater. De rikt utsmykkede badene var åpne dag og natt. På isarenaen ble det oppført «isballetter», som var komponert av sjefen for husorkesteret, Julius Einödshofer, selv.

Omkring ti år senere ble konseptet for huset endret. Etter ombyggelser ble Admiralspalast under ledelse av Hermann Haller et revyteater. Det ble åpnet med revyen Drunter und drüber, som Walter Kollo komponerte musikken for. Frem til 1931 ble det oppført en rekke revyer der. Senere ble det hovedsakelig oppført operetter. Johannes Heesters spilte her «Danilo» i Die lustige Witwe. I 1939 ble Admiralspalast slått sammen med Metropol-Theater i Behrenstraße, og i 1944 ble teateret stengt.

Etter annen verdenskrig tok Deutsche Staatsoper midlertidig i bruk bygningen, som stort sett var uskadet. Etter at operaen i 1955 flyttet tilbake til sin gjenoppbyggede bygning i Unter den Linden, ble Admiralspalast sete for Metropol-Theater. Frem til stengningen i 1997 ble det oppført operetter og musikaler av et fast husensemble i den store salen, med 1 400 plasser.

Den politiske kabareten Die Distel har fra 2. oktober 1953 blitt oppført i et forhus til Admiralspalast.

Etter å ha stått tomt i noen år overtok Falk Walter i 2005 bygningskomplekset, og igangsatte en større restaurering. Admiralspalast skulle gjenoppstå i gammel glans med teater, luksusbad, kafé, restaurant og nattklubb. Ved restaureringen ble det brukt originale marmorfliser, som hadde vært lagret i et depot i Lichtenberg.

Gjenåpningen fant sted 11. august 2006 med oppførelsen av Tolvskillingsoperaen, regissert av Klaus Maria Brandauer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på en, cs, sk, sl, pl, hu, de, it, sv, hr, es, pt) European Theatre Architecture, Arts and Theatre Institute, EUTA teater-ID 1770, Wikidata Q43003820, https://www.theatre-architecture.eu/db.html 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]