Adlerhorst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kransberg slott - bakenfor ble Adlerhorst bygd, og under ble det et omfattende bunkeranlegg
Luftvernsbunker i Schlossstraße i Ziegenberg.

Adlerhorst (Ørneredet) var et av Adolf Hitlers førerhovedkvarter under andre verdenskrig, og han ledet Ardenneroffensiven herfra. Det lå ca. 10 km vest for Bad Nauheim.

Anlegget[rediger | rediger kilde]

To av anleggets deler var bygget rundt slottene Ziegenberg og Kransberg, og det tredje anlagt i dalen Wiesental én kilometer nordvest for Ziegenberg. Det var på det siste området Hitler oppholdt seg.

Slottene hadde tidligere vært i privat eie, men i september 1939 ble Ziegenberg konfiskert og 1. oktober samme år ble Kransberg ekspropriert. Arbeidet på de tre byggestedene varte fra september 1939 til august 1940. Byggestaben til Albert Speer var ansvarlig ombyggingen av slottene, mens Organisation Todt sto for byggingen av bunkere og infrastruktur. Det ble innredet egne rom for Hitler i Ziegenberg, og slottet ble forbundet med et omfattende bunkeranlegg både over og under jorden. Kransberg var ment som et hovedkvarter for Heinrich Himmler. I Wiesental ble det bygget syv bunkere. På takene ble det plassert arbeidsbygninger kamuflert som fritidsboliger.

Det hadde vært meningen at Hitler skulle lede invasjonen av Frankrike i 1940 fra Ziegenberg, men anleggsarbeidet ble ikke ferdig i tide. Dessuten mente Hitler at det var upassende å lede sine soldater fra et luksuriøst slott. Han regnet med at tyskerne etter krigen ville valfarte til «seiershovedkvarteret», og det måtte derfor ha et spartansk preg.

Hitler forlot Berlin med privattoget sitt 10. desember 1944 og ankom Ziegenberg tidlig dagen etter for å lede Ardenneroffensiven derfra. Han feiret julaften i Ziegenberg. Generaloberst Heinz Guderian som var til stede kalte det «den mest dødstriste julekveld i høyst ukristelige omgivelser». Etter at offensiven hadde brutt sammen dro Hitler 15. januar 1945 tilbake til Berlin, der han forble frem til selvmordet.

19. mars ble Ziegenberg bombet av amerikanerne og slottet satt i brann. 27. mars satte tyskerne fyr på anlegget i Wiesental. 31. mars ble Adlerhorst inntatt av amerikanske styrker. I 1946 ble restene av bunkerne i Wiesental sprengt. Kransberg var blitt spart, og de allierte brukte slottet til å forhøre flere prominente naziledere, blant annet Albert Speer og Hjalmar Schacht, før de ble sendt til Nürnberg.

Hitlers opphold i Adlerhorst[rediger | rediger kilde]

Denne tabellen er basert på dagboksnotater til offiserer i Hitlers stab.

Fra Til
11. desember 1944 15. januar 1945

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Beevor, Anthony, Ardennene 1944 : Hitlers siste sjansespill, 2015, Cappelen Damm, ISBN 978-82-02-48228-2
  • Seidler, Franz W. og Zeigert, Dieter, Die Führerhauptquartiere – Anlagen und Planungen im Zweiten Weltkrieg ISBN 3-7766-2154-0