Adhemarius gannascus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adhemarius gannascus
Nomenklatur
Adhemarius gannascus
Hører til
Smerinthinae,
svermere,
sommerfugler
Økologi
Utbredelse: Mellom-Amerika og Sør-Amerika

Adhemarius gannascus er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne store arten lever fra Mexico sørover til Sør-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 92 – 124 mm), slank, lysbrun svermer. Brystet er mørkebrunt til svart på sidene, bakkroppen har to små, mørke flekker midt på oversiden. Forvingen er lang og smal, noe sigdformet, ytterst i spissen med en liten innskjæring. Den har et bredt, svart skråbånd nær roten, en liten, svart flekk nær vingespissen og en rund, svart flekk nær bakkanten midt på. Forvingens bakhjørne er markert. Bakvingen er rosa med tre mørke tverrbånd. Hele undersiden er rosa hos hannen. Larven er enten gul eller grønnlig, med glatt hud. Den har en lys lengdestriper, men mangler tydelige skråstriper på sidene. Hodekapselen er påfallende tilspisset i toppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven kan finnes på avokado (Persea spp.)-trær, på slektene Ocotea og Nectandra, og på ulike busker og trær i laurbærfamilien (Lauraceae) og maurefamilien (Rubiaceae). De voksne svermerne flyr om natten og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten er vidt utbredt fra Mexico i nord til det nordlige Argentina og Paraguay i sør.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Adhemarius gannascus. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]