Adam Falckenhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adam Falckenhagen
Født26. apr. 1697[1][2][3]Rediger på Wikidata
Leipzig
Død6. okt. 1754[1][2]Rediger på Wikidata (57 år)
Bayreuth
BeskjeftigelseKomponist, lutenist Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Leipzig
NasjonalitetTyskland

Adam Falckenhagen (1697–1754) var en tysk luttspiller og barokk-komponist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bestefaren, Johannes Falckenhagen var sogneprest i Knauthain, ca ti kilometer syd for Leipzig. Moren, Eva Sachs, var datter av en kirketjener og faren Johann Christian Falckenhagen var lærer i Groß Daltzig. Da Adam var ni år fikk han musikkundervisning, særlig i klaver og luttspill[4] av sin onkel, presten Gottlob Erlemann.

I 1715 nevnes Falckenhagen som «Musici und Kammerdiener des jungen Herrn von Dieskau». Adelsslekten Diskau holdt til i Merseburg, hvor Johann Jakob Graf var ansatt som kammerluttenist og sannsynligvis underviste Falckenhagen i luttspill.

Adam Falckenhagen giftet seg med sangerinnen Johanna Ämilia Kegel fra Weißenfels, og det blir antatt at begge var ansatt som hoffmusikere i Weißenfels. Av ukjente grunner mistet Falckenhagen i 1728 stillingen ved hoffet i Weißenfels og flyttet til Weimar. Heller ikke her ble han lenge, og reiste til Bayreuth i 1732.

Johanna Ämilia døde 3. mars 1734 og Falckenhagen giftet seg i 1740 med enken Charlotte Eberhardine Hofmann, født Mayer, men hun døde i barsel allerede 17. mai 1742. Adam Falckenhagen døde 6. oktober 1754 og ble gravlagt 9. oktober på gravplassen St. Johannis i Bayreuth.

Verk[rediger | rediger kilde]

Falckenhagen skrev mange verk for lutt solo, som sonater, partitas, koralverkog fuger. I tillegg skrev han kammermusikk som er delvis bevart, som trioer for lutt, cembalo og bass, concerti for fiolin eller obo, lutt og bass, konserter for strykekvartett og lutt. Joachim Domning ved musikkforlaget Trekel har gitt ut Falckenhagens samlede verk som faksimileutgave i tre bind.

Falckenhagens verk hører i dag til luttenister og gitaristers standardrepertoar, og foreligger i tallrike innspillinger.

Referanser og noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b weber-gesamtausgabe.de[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Falckenhagen,_Adam, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Literis und Musici sonderlich auf dem Clavier und später auf der Lauten»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]