Acherontia styx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acherontia styx
Acherontia styx
Nomenklatur
Acherontia styx
Westwood, 1847
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektAcherontia
Økologi
Habitat: kan dukke opp nesten overalt
Utbredelse: Asia fra Saudi-Arabia i vest til Indonesia i øst, vandrer nord til Nord-Kina og Japan

Acherontia styx er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den ligner i alt mye på dødningehodesvermeren (Acherontia atropos), som den erstatter i deler av Asia. Arten er særlig kjent gjennom thriller-filmen Nattsvermeren (The Silence of the Lambs), der den spiller en viss rolle. Arten blir i filmen omtalt som "Acherontia styx" men eksemplarene som vises i filmen er faktisk dødningehodesvermere (Acherontia atropos).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 90 – 120 mm) og kraftig svermer, ligner sterkt på dødningehodesvermeren (Acherontia atropos), men noe lysere på farge (større innslag av gult) enn denne. Dødningehode-tegningen på brystet er stor og kantet med svart, og den lyse fargen går i full bredde helt bak (hos de andre artene er det lyse felet mer eller mindre fiolin-formet). På bakkroppen dominerer den gule fargen, den blå midtstripen og de svarte tverrstripene er ganske smale. Bakvingene er gule med to, ganske smale, svarte tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven kan leve på en rekke forskjellige planter. De viktigste næringsplantene tilhører trompettrefamilien, erteblomstfamilien, oljetrefamilien, sesamfamilien, søtvierfamilien og jernurtfamilien, men åmene er også funnet på planter i elleve andre familier. A. styx vandrer en del, men ikke så mye som dødningehodesvermeren.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

A. styx finnes fra vestkysten av Saudi-Arabia i vest til stillehavskysten av Kina i øst. Det er sannsynlig at den snart vil spre seg til Øst-Afrika. Streifere er funnet så langt nordvest som Tyrkia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Pittaway, A,R. (2007) Sphingidae of the Western Palearctic [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]