Abydos (Lilleasia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Abydos (Hellas)»)
Abydos og Hellespont

Abydos (gresk: Ἄβῡδος) var by i antikken i Troas (det historiske navnet på Bigahalvøya) i nordvestlige Anatolia, beliggende ved Nara Burnu på Hellespont (dagens Dardanellene i Tyrkia). Det var den beste havnen i på den asiatiske siden av Hellespont. På motsatt side av Abydos lå Sestos på den europeiske siden, og markerte et av de smaleste stedene i sundet Hellespont, knapt 1,6 km bred. Dette strategiske stedet har vært forbudt sone for bosetning siden 1900-tallet.

Byen er berømt i gresk mytologi som hjemstedet for Leandros (latin: Leander).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste omtalen av Abydos er i en oppramsing av allierte for byen Troja i Homers Iliaden.[1] Den var antagelig en trakisk by, slik omtalt av Strabon, men den ble senere kolonisert av folk fra Miletos en gang rundt 700 f.Kr. med godkjennelse av Gyges, en delvis legendariske konge av Lydia i oldtiden. Byen ble okkupert av perserne i 514 f.Kr., og Dareios I av Persia brente den i 512 f.Kr. Det var ved dette området som Xerxes bygde to pongtongbroer (flytende broer) og krysset sundet da han i 480 f.Kr. invaderte Hellas.[2]

Abydos var et medlem av det athenske sjøforbundet, men gikk over til akamenidene. Kong Agesilaus II av Sparta krysset her da han dro tilbake til Hellas. Aleksander den store slo et spyd ned jorda ved Abydos da han krysset stredet for å markere at han gjorde krav på Asia.

Abydos ble berømmet for sin heftige motstand mot kong Filip V av Makedonia i 200 f.Kr.[3] Byen preget mynter fra tidlig på 400-tallet f.Kr. og fram til midten av 200-tallet e.Kr.

Abydos var et bispested i den romerske provinsen Hellespontus i henhold til Notitiæ Episcopatuum fra midten av 600-tallet og fram til tiden til den bysantinske keiser Andronikos III Palaiologos (1341).

Myten om Hero og Leandros[rediger | rediger kilde]

Hero speider forgjeves etter Leandros, maleri av Frederic Leighton (1880).

I henhold til gresk mytologi var det en ung mann fra Abydos ved navn Leandros (Λέανδρος) som elsket en ung prestinne av Afrodite i Sestos ved navn Hero (Ἡρώ). Hver natt ville Leandros svømme over sundet mellom de to byene, ledet av en lampe som brant i Heros tårn. En natt var det uvær og Heros lampe sluknet; Leandros mistet retningen og druknet. Hero skal ha kastet seg fortvilelse fra tårnet da hun forsto at hennes elskede var død.[4]

Den 3. mai 1810 svømte den 22 år gamle lord Byron over Hellespont mellom Abydos og Sestos i en selvbevisst etterligning av Leandros' elskovssyke nattlige svømmeturer. Det tok ham en time og ti minutter. Strømmen i vannet var så sterk og utmattende at han undret på Leandros var i stand til elske Hero.[4]

If, in the month of dark December,
Leander, who was nightly wont
(What maid will not the tale remember?)
To cross thy stream, broad Hellespont![5]

Lord Byron fortalte om opplevelsen i «Written After Swimming From Sestos To Abydos»,[6] og ga også en hentydning til denne prestasjonen og Leandros i Don Juan, sang II, strofe105.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Homer: Iliaden, sang 2, linje 836
  2. ^ Herodotos: Historier, 7.34.
  3. ^ Polybios: Historier, 16.29-34
  4. ^ a b Price, Simon; Thonemann, Peter (2011): The Birth of Classical Europe, London: Penguin, s. 113
  5. ^ «Written after swimming from Sestos to Abydos», The Works of Lord Byron, bind 3, WikiSource
  6. ^ Marchand, Leslie (1957): Byron: A Biography. 3 bind. New York: Alfred A. Knopf, s. bind I. 238ff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]