Absolutt blåmandag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Absolutt blåmandag
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår29. januar 1999
Prod.landNorge
Lengde82 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiPetter Næss
ManusforfatterAxel Hellstenius
SjeffotografSvein Krøvel
Foran kamera
MedvirkendeIngar Helge Gimle
Brit Elisabeth Haagensli
Per Christian Ellefsen
Gard B. Eidsvold
Anette Hoff
Kari Simonsen
Erik Øksnes
Annen informasjon
Filmformat«1:2,35»
Eksterne lenker

Absolutt blåmandag er en norsk filmkomedie fra 1999. Filmen er regissert av Petter Næss, kjent som regissør av Elling og Bare Bea, mens manusforfatter er Axel Hellstenius. Rollen som «Birger» i Absolutt Blåmandag er nesten å regne som spillefilmdebut for Per Christian Ellefsen, hvis man ser bort fra en mindre rolle i Jon Skolmen-komedien Plastposen i 1986.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jon (Ingar Helge Gimle) og Siri Lill (Britt Elisabeth Haagensli) er et par som har vært sammen mesteparten av sine førti år lange liv, selv om de fortsatt ikke er gift. Jon arbeider i en avis, og drikker tungt, mens hun er en respektert frisør som arbeider for deres felles venn Birger. Jon, vanligvis med en flaske i hånda, har for vane å være på feil sted til feil tid. Siri, som er lei av at Jon drikker, bestemmer seg for å forlate ham og flytte hjem til foreldrene en fredag da Jon har tatt en fredagspils med gutta (som ble til ti, med den følgen at Jon kommer alt for sent hjem, og de ikke rekker å besøke Siri Lills foreldre slik de har lovet). Jon drikker bare verre, og leiligheten blir til et rottereir mens hun er borte. Lørdag blir plutselig til mandag, og i leiligheten er det en rekke personer Jon ikke kjenner. Siri Lill bestemmer seg for å flytte hjem igjen, og det er da den absolutte bakrusen begynner.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Absolutt blåmandag vant prisene for årets mannlige skuespiller (Ingar Helge Gimle) og årets kvinnelige skuespiller (Brit Elisabeth Haagensli) under Amanda-utdelingen i 1999. Filmen ble i tillegg nominert i kategoriene årets mannlige skuespiller (Gard B. Eidsvold) og årets norske spillefilm.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]