Abri du Poisson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen
   UNESCOs verdensarv   
Abri du Poisson med fiskerelieffet er sammen med hulemaleriet fra Lascauxgrotten et av de mest kjente funnene i verdensarvområdet Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen
LandFrankrikes flagg Frankrike
Innskrevet1979
Kriterium I,III
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 85

Abri du Poisson (fransk for Fiskehelleren) er en grotte som har vært brukt av mennesker for trolig 25 000 år siden eller mer. Stedet ligger i Vézèredalføret i Dordogne i regionen Nouvelle-Aquitaine, nær stedet Eyzies-de-Tayac.

Stedet ble oppdaget i 1892, men fiskerelieffet ble først funnet i 1912.[1] Avbildningen er blant de eldste kjente representasjoner av fisk. Basrelieffet er tolket som en laks. Den er relativt stor (lengde 1,05 meter). Figuren har spor av å ha vært farget med oker.

I 1975 ble det funnet en konturmalt hånd (negativ hånd),[1] men fukt i kalksteinslagene har svekket og visket bort andre kunstverk, og gjort datering vanskelig ved å løse opp alt organisk materiale.

Stedet ble med på UNESCOS liste over verdensarven i 1979 sammen med de øvrige bostedene og grottene i dalen. Stedet er åpent for besøkende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Abri du Poisson | Musée National de Préhistoire». musee-prehistoire-eyzies.fr. Besøkt 7. juni 2020.