Abdul Aziz Ghazi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abdul Aziz Ghazi
Født1960Rediger på Wikidata
Islamabad
BeskjeftigelseRevolusjonær Rediger på Wikidata
Utdannet vedJamia Uloom-ul-Islamia
FarMuhammad Abdullah Ghazi
SøskenAbdul Rashid Ghazi
NasjonalitetPakistan

Abdul Aziz (født 10. januar 1963 i Basti-Abdullah i provinsen Punjab i Pakistan) var leder for den radikale muslimske forsamlingen i Den røde moske i Pakistans hovedstad Islamabad.

Fra moskeen fremførte Aziz våren 2007 krav om å innføre sharialover og gjennomførte flere moralsk fargede politiske aksjoner som vakte stor oppmerksomhet. Unge menn og kvinner angrep musikk- og dvd-butikker, røvet bort kvinner som har blitt anklaget for prostitusjon, og til og med kidnappet politi.

Den 3. juli 2007 brøt det ut kamphandlinger mellom Aziz sine tilhengere og pakistanske sikkerhetsstyrker da studenter forsøkte å okkupere en regeringsbygning som ligger like ved moskeen.

Den 4. juli innførte myndighetene portforbud rundt moskeen. Abdul Aziz forsøkte å flykte utkledd i burka, men ble pågrepet. Et tusentall studenter gav opp og ble tatt til fange.

Abdul Aziz oppfordret også i et tv-intervju sine tilhengere å gi opp. I det spesielle intervjuet bar han fremdeles det heldekkende kvinneklesplagget han forsøkte å flykte i.

En radikal kjerne av islamister nektet likevel å lyde sin leders ord. En av disse var Aziz sin bror Abdul Rashid Ghazi, som siden ble drept da pakistanske tropper stormet anlegget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]