Abbeden av Iona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Abbed av Iona»)
Klostergangen (søylegangen) ved klosteret på Iona.

Abbed av Iona var overhode av klosteret på Iona og leder av klostersamfunnet på Iona, foruten å være overhode for en rekke andre klostre underlagt Iona i både Skottland og Irland, inkludert Durrow, Kells og, for en tid, Lindisfarne.

Abbed for Iona-klosteret var en av de mest prestisjetunge geistlige posisjoner i vest-Europa i den tidlige middelalder. Iona ble besøkt av konger og biskoper fra piktere, frankere og angelsaksere. Abbedene hadde også status som etterfølgere av sankt Columba av Iona, klosterets første biskop, og ble således kalt «Comarba av Colum Cille». Sammen med Columba var sankt Adomnán av Iona de to mest fremtredende personlighetene i Ionas første tid.

Liste av tidlige biskoper[rediger | rediger kilde]

Columbas berømmelse ble enorm etter at han møtte den piktiske kongen Bridei i Skottland og spredte kristendommen i landet.
Kart over Iona som viser loakliseringen av klosteret.

Etter sankt Adomnán synes det som det skjedde et skisma eller splittelse på Iona som hadde sin grunn i striden mellom den keltiske kirke og den romersk-katolske kirke over dateringen av påsken. Adomnán ønsket å underkaste seg den sistnevnte, og striden synes ikke å ha bli løst før embetstiden til abbed Fedlimid.

Abbedene som er merket med et «(?)» ved siden av deres navn er kjent kun som «coarber»[1] av Colum Cille; hvilket kloster de tilhørte er i ikke kjent med sikkerhet. Det er likevel sannsynlig at de styrte Iona. Relikviene til Columba ble flyttet til Kells i Irland i 878 på grunn av angrep fra norrøne vikinger.[2] hadde Med det sluttet klosteret å ha den samme betydning, og posisjonen som Comarba av Colum Cille ble sannsynligvis overført til Kells eller Dunkeld.

I Skottland styrte abbedene i Dunkeld det meste av sentrale Skottland og funksjonerte som de viktigste politikere i nordlige Britannia. En av de verdslige abbedene, Crínán, giftet seg med Bethóc, datter av kong Máel Coluim II, og ble stamfar til det såkalte Huset Dunkeld som styrte Skottland inntil slutten av 1200-tallet. Imidlertid fortsatte klosteret på Iona å opptre i kildene, men ikke like regelmessig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En gammel skotsk tittel som ikke lenger er i bruk, jfr. The Coarbs of St Moluag
  2. ^ Ulsterannalene 878.9

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Moody, T.W., Martin, F.X. & Byrne, F.J. (red.): A New History of Ireland, Vol. IX: Maps, Genealogies, Lists, A Companion to Irish History Part II, (Oxford, 1984)
  • Sharpe, Richard: Adomnán of Iona: Life of St. Columba, (London, 1995)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]