Aafia Siddiqui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Aafia Siddiqui (født 2. mars 1972) er en amerikansk-utdannet pakistansk forsker som ble dømt for overfall med hensikt å myrde hennes amerikanske forhørsledere i Afghanistan.

Siddiqui kom inn i USA med et studentvisum i 1990 og hun skulle ta både lavere og høyere utdannelse. Hun slo seg ned i Massachusetts og studerte ved MIT. Hun mottok sin doktorgrad i nevrovitenskap fra Brandeis University i 2001. Siddiqui ble beskrevet som en hengiven muslim som var engasjert i islamsk veldedighetsarbeid. Siddiqui flyttet tilbake til Pakistan i 2002. Hun forsvant sammen med hennes tre små barn i mars 2003, da hun skal ha blitt kidnappet av pakistansk politi i samarbeid med FBI og hodt fanget i et av USAs mest horrible fangeleir i Bagram, Afghanistan. Hennes barn ble separert fra henne og det fryktkes at den yngste av dem, Suleman, på bare 6 måneder døde under kidnappingen. I Bagram ble det rapportert fra flere tidligere fanger at hun ble utsatt for tortur og psykisk mishandling. kort tid etter hennes onkel, Khalid Sheikh Mohammed, ble arrestert i Pakistan.

Khalid Mohammed nevnte Siddiqui under hans avhør (hvor han ble waterboarded 183 ganger av amerikanske soldater og tvunget til å tilstå) og kort tid senere ble hun oppført på listen over Most Wanted Terrorists av FBI. Hennes oppholdssted ble rapportert å være ukjent for mer enn fem år, men det er nå flere vitner som kan både bekrefte hennes kidnapping og fangeskap. Hun ble funnet vandrende med sin sønn i byen Ghazni og arrestert i juli 2008 i Afghanistan. Under arrestasjonen fant afghansk politi blant annet oppskrifter på konvensjonelle bomber og masseødeleggelsesvåpen pg instruksjoner om hvordan det er mulig å skyte ned amerikanske droner. Dette hevder flere og Aafia selv er bevismateriale som ble plantet på henne da hun ble tatt inn til avhør. Merkelig nok ble hun aldri tiltalt for terror eller tilknytning til Al Qaeda som FBI tidligere hevdet. Siddiqui ble den 31. juli 2008 tiltalt i District Court for Southern District of New York. Anklagene gjaldt overfall med et dødelig våpen (ingen terrortiltale), og forsøk på å drepe amerikansk personell, til tross for at det ikke var noe bevis på at hun hadde avfyrrt noen skudd (ingen dna, fingeravtrykk eller pistolhull) Hun ble fløyet til New York 6. august, og siktet den 3. september 2008, på to tilfeller av drapsforsøk av amerikanske statsborgere. Siddiqui uttalte at hun Siddiqui ble dømt til 86 års fengsel i 23. september 2010. En rettssak som ble fordømt av flere menneskerettighetsorganisasjoner, hvorav blant annet Amnesty International.

==Eksterne lenker==