AC/DC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «AC / DC»)
AC/DC
AC/CD i Tacoma, Washington i 2009
UtmerkelserRock and Roll Hall of Fame (2003)[1]
OpphavSydney, Australia (31. des. 1973)
SjangerHardrock, rock and roll, bluesrock
Aktive år1973
PlateselskapColumbia Records, Sony Music Entertainment, Interscope Records, Universal Music Group, Epic Records, Geffen Records, Hollywood Records, Island Records
InnflytelseAirbourne
Nettstedhttps://acdc.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Angus Young
Brian Johnson
Cliff Williams
Phil Rudd
Stevie Young
Tidligere medlemmer
Malcolm Young (død)
Bon Scott (død)
Mark Evans
Simon Wright
Chris Slade
Dave Evans
Logo
AC/DCs logo
Andre forhold

AC/DC (stilisert ACϟDC) er et Grammy Award-vinnende hardrockband fra Australia, stiftet i 1973 av brødrene Malcolm og Angus Young. Bandet platedebuterte i Australia med albumet High Voltage i 1975, etterfulgt av T.N.T. samme år. Da bandet utga sitt tredje album i Australia, Dirty Deeds Done Dirt Cheap i 1976, fikk de platekontrakt med plateselskapet Atlantic Records, som gav ut albumet High Voltage internasjonalt. Den internasjonale utgaven av dette albumet inneholdt låter fra begge de to australske albumene High Voltage og T.N.T..

Angus er det eneste gjenværende originale medlemmet i AC/DC, etter at broren Malcolm døde i 2017. Siden oppstarten har bandet hatt en rekke forskjellige bassister og trommeslagere, og tre forskjellige vokalister.

AC/DC er et av de aller mest kjente og innflytelsesrike hardrockbandene gjennom tidene, men AC/DC selv har brukt å omtale musikken sin som rock and roll i stedet for å bruke hardrock-begrepet. De var særlig inspirert av Chuck Berry og Rolling Stones, men spilte hardere og høyere enn andre.[2]

Oppstarten[rediger | rediger kilde]

Brødrene Malcolm, Angus og George Young ble født i Glasgow, Skottland, og flyttet til Australia sammen med flesteparten i familien i 1963. Eldstebror George ble popstjerne i Australia med bandet Easybeats mens brødrene var små, Easybeats hadde en verdensomspennende hit med «Friday On My Mind» (1966). Angus begynte å spille banjo og gitar før han begynte på grunnskolen; Angus sluttet skolegangen 15 år gammel og kjøpte sin første Gibson SG.[2]

Den 13. mars 1973 startet Malcolm og Angus AC/DC, og fikk med seg bassist Larry van Kriedt, vokalist Dave Evans, og Colin Burgess som trommeslager. De fikk ideen til navnet AC/DC etter å ha sett denne påskriften bakpå en symaskin; det er en forkortelse for de engelske begrepene for vekselstrøm og likestrømalternating current (AC) / direct current (DC).

Det var mange utskiftinger av medlemmer i begynnelsen, og Burgess var den første som fikk sparken. Allerede på den tiden hadde Angus den karakteristiske skoleuniformen, noe som var en ide fra søsteren Margaret. I september 1974 ble Dave Evans erstattet av Bon Scott. Bandet hadde kun innspilt og utgitt en singleplate med Evans, med sporene «Can I Sit Next to You, Girl» og «Rockin' in the Parlour». Det første sporet ble innspilt på nytt med Scott, Mark Evans på bass og Phil Rudd på trommer under navnet «Can I Sit Next to You Girl», og ble utgitt på det australske albumet T.N.T., og på den internasjonale utgaven av High Voltage.

Suksess[rediger | rediger kilde]

Debutalbumet kom i 1975 og var den australske versjonen av High Voltage. Albumet ble innspilt på kun ti dager. På denne tiden hadde bandet en stabil besetning med Young brødrene, Scott som vokalist, og Mark Evans på bass, mens Phil Rudd spilte trommer. I tiden fra 1974 til 1977 ble bandet et av de mest populære og suksessfulle i Australia, mye takket opptredener på nasjonalt TV.

I 1976 signerte de en internasjonal platekontrakt med Atlantic Records, og turnerte igjennom Europa. De var oppvarmingsband for blant annet Black Sabbath, Aerosmith, Kiss, og Blue Öyster Cult. Bandet ga ut den internasjonale versjonen av High Voltage i 1976, og den solgte tre millioner eksemplarer. Dirty Deeds Done Dirt Cheap kom ut samme år. Etter utgivelsen av Let There Be Rock fra 1977, ble Mark Evans sparket grunnet konflikter med Angus Young. Han ble erstattet av Cliff Williams som har vært med i bandet siden den gang.

Dødsfallet til Bon Scott[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bon Scott

19. februar 1980 døde Bon Scott etter en natt med heftig drikking i London. Han ble funnet død i en bil, og dødsårsaken er offisielt akutt alkoholforgiftning, men inntrengning av mageinnhold i lungene var også medvirkende. Han ble begravet i Fremantle i Australia, hvor han hadde vokst opp.

Back in Black[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Back in Black

Etter Scotts død vurderte medlemmene i AC/DC å oppløse bandet, men ble enige om at Scott ville ha ønsket at de skulle fortsette. De fikk så seg eks-Geordie vokalist Brian Johnson som ny vokalist. De skrev ferdig albumet Back in Black som Scott hadde vært med på begynnelsen av. Albumet ble deres største suksess noensinne, og i 2007 hadde det solgt mer enn 42 millioner eksemplarer globalt.

Black Ice[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Black Ice (album)

I 2008 ga bandet ut studioalbumet Black Ice, etter en åtte år lang pause siden Stiff Upper Lip i 2000. Albumet solgte 1,7 millioner eksemplarer første uken, og toppet listene i 29 land, inkludert Australia, Canada, Storbritannia, og USA. Bandet la så ut på sin 18 måneder lange Black Ice World Tour, hvor de besøkte Norge hele tre ganger; 18. februar 2009, 15. juni 2009 og 30. mai 2010. Bandet mottok en Grammy Award for singlen «War Machine» fra albumet, for «Best Hard Rock Performance». 10. mai 2011 ble DVD-en Live at River Plate utgitt, som er opptak fra flere konserter som bandet spilte i Buenos Aires, Argentina i desember 2009.

Dødsfallet til Malcolm Young[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Malcolm Young

I september 2014 kunngjorde Malcolm Young at han forlot bandet på grunn av at han hadde blitt diagnostisert med demens, og at hans nevø Stevie Young ville erstatte ham på turneen i 2015.[3] Stevie ble senere fast medlem i bandet. Malcolm Young døde av sykdommen 18. november 2017, 64 år gammel.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum
Konsertalbum
Soundtrackalbum
Samlealbum og samlebokser

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Angus Young (til venstre), her sammen med Campino, vokalisten i det tyske bandet «Die Toten Hosen»

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]

  • Brian Johnson - vokal (1980–2016, 2018– )
  • Angus Young – sologitar, grunnlegger (1973– )
  • Stevie Young - rytmegitar, bakgrunnsvokal (1988 under USA-turné, 2014– )
  • Phil Rudd - trommer (1975–1983, 1994–2015, 2018– )
  • Cliff Williams - bassgitar, bakgrunnsvokal (1977–2016, 2018– )

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Vokal

Rytmegitar

Bassgitar

Trommer

Konserter i Norge[rediger | rediger kilde]

Da AC/DC skulle holde konsert i Norge for første gang på åtte år, i Telenor Arena 18. februar 2009, ble billettene solgt unna på rekordtid. 20 000 billetter ble lagt ut for salg mandag 13. oktober 2008, og ble utsolgt etter 70 minutter.[4] Pågangen var så stor at Billettservice sine servere brøt sammen.[5] Konserten 30. mai 2010 på Valle Hovin stadion kom for sent i gang slik at den ble noe avkortet.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.rockhall.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Blom, Hans Petter (28. mai 2023). «Rockens Snurre Sprett». NRK. Besøkt 29. mai 2023. 
  3. ^ «Offizielles Statement: AC/DC-Gründer Malcolm Young verlässt die Band». Der Spiegel (tysk). 24. september 2014. Besøkt 24. september 2014. 
  4. ^ VG - AC/DC-konserten utsolgt på 70 minutter
  5. ^ VG - Enorm AC/DC-interesse - servere brøt sammen
  6. ^ «Helter med betongsko», Aftenposten 31. mai 2010 Arkivert 3. juni 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]