91:an Karlsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
91:an Karlsson på Storgatan i Halmstad med Norre Port i bakgrunnen
En skulptur av 91:an Karlsson på Tidö Leksaks & Seriemuseum utenfor Västerås.

91:an Karlsson, Mandel Karlsson, er en tegneseriefigur som ble skapt av Rudolf Petersson i 1932. Flere av seriens offiserer hadde levende forbilder i virkeligheten. Det var offiserer som Rudolf Petersson hadde møtt da han avtjente verneplikten på I16 i Halmstad fra 1916 til 1918.

De første årene hadde ikke serien snakkebobler, handlingen ble derimot beskrevet i verselinjer satt til kjente svenske visemelodier. Serien «En beväringsmans upplevelser och äventyr» begynte i ukebladet Allt för Alla, og ble senere flyttet til Levande Livet og Året Runt. Det har blitt utgitt julealbum med 91 Karlsson siden 1934. Serien fikk sitt eget blad i 1956.

Serien skildrer det militære liv på en humoristisk måte. Den lever både i fortiden (seriefigurenes uniformer gikk ut av bruk på 1950-tallet), mens omgivelsene påminner mer om dagens situasjon. Kontrastene kan derfor iblant være store, for eksempel når offiserer i 50-tallsuniformer kjører helt nye biler av årets modell.

91 Stomperud[rediger | rediger kilde]

Forleggeren Ernst G. Mortensen oppdaget Karlsson-tegneserien i Sverige, og fikk sikret rettighetene til å lage en norsk versjon som kom på trykk første gang i Norsk Ukeblad i 1938. På norsk begynte serien som 91 Stomperud i Norsk Ukeblad i april 1937 med én helside per nummer. Den norske versjonen var det første året rene gjengivelser av Peterssons manus, med tegninger av Thorbjørn Weea. Etter hvert ble imidlertid redaktøren Ernst Gervin ansvarlig for teksten.[1][2] Denne utviklingen skal etter sigende ha vært et resultat av bruddet med nabolandet under krigen. I motsetning til den svenske versjonens snakkebobler, har Norges Stomperud-serie brukt replikker under serierutene nesten helt fra starten (bortsett fra de første ukebladsidene, som var oversatte snakkebobleserier av Petersson). Den er således en av de få norske seriene som ennå lages med tekst under bildene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Julehefta høyrer med». Bygdebladet. Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 23. desember 1995. Besøkt 22. oktober 2020. 
  2. ^ «Juliintervjuet: Det er vanlig å ta med en bygave hjem når en har vært på bytur. Bygaven til våre lesere er 91 Stomperud, den evige optimist i kongens klær.». Innherreds Folkeblad og Verdalingen. Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 10. juli 1979. Besøkt 21. oktober 2020. «Fram til 1951 var daværende redaktør av Norsk Ukeblad, Ernst Gervin seriens tekstforfatter.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]