9. april (illegal avis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

9. april var en av de illegale avisene som ble utgitt under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig.

Initiativet til avisen kom etter en skolestreik i Oslo. Elevprotestene kom da departementet krevde at skolene skulle arrangere besøk på en Hitlerjugend-utstilling i hovedstaden. Etter skolestreiken dannet elevene ved de høyere skolene et hemmelig elevråd. En gruppe gymnasiaster tok samtidig fatt på arbeidet med å utgi en illegal avis til utdeling på skolene. Bak dette initiativet sto Paal Brekke, Sven Gjems, Gunnar Mack og Jan Rustad.

De skaffet seg skrivemaskin ved å gjøre innbrudd på Ullern skole, og finansierte avisen med penger de fikk fra en skipsreder. Den ble mangfoldiggjort i en hytte på JarenHadeland.

9. april kom med sitt første nummer nettopp 9. april 1941. Undertittelen var: «må aldri bli glemt».

Avisen brakte blant annet en liste over nazi-lærere og nazi-elever ved de høyere skolene, og ga konkrete anvisninger: «Man bør ikke provosere disse mennesker, men vi skal holde oss fullstendig borte fra ethvert samkvem med dem og la dem føle at de har stilt seg helt utenfor.»

9. april rakk bare å komme med tre nummer. En av de som sto bak avisen ble arrestert, og de andre måtte flykte til Sverige.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 46 – 47. Hans Luihn: De illegale avisene, Universitetsforlaget (1960)