30 Rock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
30 Rock
Generell informasjon
SjangerAmerikansk situasjonskomedie, situasjonskomedie
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder138
Lengde21 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
14 oppføringer
Alec Baldwin (rollefigur: Jack Donaghy)
Tracy Morgan (rollefigur: Tracy Jordan)
Jane Krakowski (rollefigur: Jenna Maroney)
Jack McBrayer (rollefigur: Kenneth Parcell)
Scott Adsit (rollefigur: Pete Hornberger)
Judah Friedlander (rollefigur: Frank Rossitano)
Katrina Bowden
Keith Powell (rollefigur: Toofer Spurlock)
Lonny Ross
John Lutz (rollefigur: J.D. Lutz)
Kevin Brown (rollefigur: Dot Com)
Grizz Chapman (rollefigur: Grizz Griswold)
Maulik Pancholy
Tina Fey (rollefigur: Liz Lemon)
Bak kamera
Skaper(e)Tina Fey
ProdusentLorne Michaels
MusikkJeff Richmond
Prod.selskapBroadway Video, Little Stranger, Universal Television
Sending
Periode11. okt. 200631. jan. 2013
TV-kanalNBC
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

30 Rock er en Emmy-vinnende TV-serie fra USA som ble sendt første gang på NBC 11. oktober 2006.

Serien er laget og skrevet av Tina Fey, tidligere Saturday Night Live-skribent og skuespiller. Hun spiller også hovedrollen i serien, Liz Lemon, som er hovedskribent for det fiktive NBC-showet TGS with Tracy Jordan. Serien er løst basert på hennes egne erfaringer som skribent for Saturday Night Live. Flere av birollene bekles av komikere og skuespillere Fey tidligere hadde jobbet sammen med på SNL, og improvisasjonsteateret Second City i Chicago, som hun i flere år var en del av.

Flere kjendiser har gjestet 30 Rock, enten som seg selv eller som andre, blant andre Jerry Seinfeld, Al Gore, Jennifer Aniston, David Schwimmer, Salma Hayek, Oprah Winfrey og Isabella Rossellini.

Navnet på serien kommer fra 30 Rockefeller Plaza, også kjent som GE Building, som er hovedkontoret til NBCs New York-studio.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong én[rediger | rediger kilde]

Serien begynner med at Jack Donaghy fra General Electric (GE) blir overført til en ny jobb ved NBC sitt hovedkvarter, 30 Rockefeller Plaza, og gjenoppbygge en komedie-serie «The Girlie Show» som går sent på kvelden. Showets rollebesetning, og andre ansatte, blir rasende over dette - spesielt en av manus-forfatterne Liz Lemon og skuespillerinne Jenna Maroney. Jack fortsetter med å skape kaos ved The Girlie Show, og tvinger Liz til å ansette film-stjernen Tracy Jordan. Han irriterer igjen hele rollebesetningen og mannskapet til The Girlie Show når han ønsker å forandre navnet på TV-serien deres.

Etter hvert som sesongen skrider frem, handler episodene mindre om TGS, og mer om hvordan karakterene takler å sjonglere de private livene deres og jobbene sine. Liz har et forhold til Dennis Duffy. Andre historier inkluderer Jenna som forsøker å promotere filmen The Rural Juror, og Jacks forlovelse blir til slutt avbrutt. Gjestestjerner inkluderer John McEnroe, Nathan Lane, Isabella Rossellini, Paul Reubens, Will Arnett, Wayne Brady, Elaine Stritch, Whoopi Goldberg, Conan O'Brien, LL Cool J, Rip Torn og Ghostface Killah.

Sesong to[rediger | rediger kilde]

Liz hadde et forhold til Floyd, men hun slo opp med ham. Når Jerry Seinfeld forsøker å konfrontere Jack angående en ny markedsføringskampanje skulle inneholde klipp fra TV-serien Seinfeld, får han et tilfeldig møte med Liz og gir henne noen sårt tiltrengte råd. Etter hvert blir Jenna overvektig fordi hun opptrer i Broadway-showet Mystic Pizza: The Musical (basert på den virkelige filmen «Mystic Pizza» fra 1988)

Tracy opplever noen ekteskapelige problemer med sin kone Angie Jordan (spilt av Sherri Shepherd) og de blir separert. Men blir senere gjenforent. I løpet av sesongen utvikler Jack et seksuelt forhold til et kongress-medlem ved navn Celeste Cunningham (spilt av Edie Falco) men de slår senere opp. Jack som stiller som styreleder for General Electric mot hans tidligere nemesis Devon Banks.

Hele sesongen avsluttes med at Liz planlegger å adoptere et barn, etter å ha trodd at hun var gravid med Dennis sin baby. Tracy finner opp et nytt pornografisk videospill. Jack avslutter sesongen med å skaffe seg en ny jobb i Washington D.C. men han planlegger snart å få sparken.

Sesong tre[rediger | rediger kilde]

Oprah Winfrey gjester TV-serien i løpet av denne sesongen, som en del av et medikament-indusert hallusinasjon som Liz opplever. Jennifer Aniston spiller rollen som Liz sin tidligere hybel-kamerat. Salma Hayek dukket også opp, og portretterte Jacks nye kjæreste: Elisa.

Andre gjestestjerner denne sesongen inkluderer blant annet John Lithgow, Kerry Butler, Megan Mullally, Peter Dinklage og Steve Martin. Jon Hamm spilte Liz sin kjærlighetsinteresse og nabo i flere episoder. Alan Alda dukket opp i sesongens to siste episoder som Milton Greene, Jacks biologiske far.

Sesong fire[rediger | rediger kilde]

Den fjerde sesongen av 30 Rock hadde premiere i USA den 15. oktober 2009. I likhet med forrige sesong bestod denne sesongen også av 22 episoder. Jack forsøker å caste en ny skuespiller for TGS-showet. Samtidig er Liz på leting etter den perfekte komikeren - mye til Jenna og Tracys forferdelse, fordi de frykter å miste rampelyset.

Jack klarer ikke å velge mellom sine to kjærester. Lizs klarer ikke å finne en kjæreste som lever opp til hennes egne forventninger. Sesongen inneholdt også gjeste-opptredener som Julianne Moore, Jon Bon Jovi, Cheyenne Jackson, Sherri Shepherd, Will Forte, Elizabeth Banks, Michael Sheen, Matt Damon og James Franco.

Sesong fem[rediger | rediger kilde]

Flere karakterer sliter på grunn av sammenslåingen av NBCUniversal med Kabletown. Susan Sarandon dukker opp i rollen som en tidligere lærer. Men karakteren hennes havnet i fengsel på grunn av et romantisk forhold til en student, som deretter ble kjæresten hennes.

Sesong seks[rediger | rediger kilde]

Liz modnes følelsesmessig når hun befinner seg i et nytt forhold. Kenneth beveger seg oppover (og deretter nedover) i bedriften deres. Jenna når et nytt nivå av berømmelse når hun skal være dommer i et reality-program. Hun vurderer også å flyte sammen med kjæresten sin, Paul.

Sesong sju[rediger | rediger kilde]

Forholdet mellom Liz og Criss (spilt av James Marsden) fortsetter å utvikle seg, samtidig som de forsøker å få barn sammen, og de vurderer å gifte seg. I mellomtiden planlegger Jack å forbedre hans egne karriere-utsikter ved bedriften. Han forsøker blant annet å diskreditere Hoopers barnebarn og fungerende administrerende direktør, Kaylee Hooper. Til slutt begynner han imidlertid å lure på om han virkelig er lykkelig i denne jobben.

Samtidig opplever Tracy endelig mer suksess med sitt nye film-studio, som produserer komediefilmer. Jenna forbereder seg på å gifte seg med sin langvarige kjæreste Paul (spilt av Will Forte) og Kenneth har begynt et forhold med Hazel (spilt av Kristen Schaal) uvitende om at hun bare ønsker å bruker ham for å komme på TSH-showet selv.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Tina Fey.
  • Tina Fey som Liz Lemon.
  • Tracy Morgan som Tracy Jordan. Den sprø stjernen ved TGS
  • Jane Krakowski som Jenna Maroney. Den opprinnelige stjernen ved «The Girlie Show»
  • Jack McBrayer som Kenneth Ellen Parcell. En ansatt ved NBC
  • Scott Adsit som Pete Hornberger. Produsent ved TGS, som ofte kommer med pinlige detaljer fra hans eget privatliv.
  • Judah Friedlander som Frank Rossitano. En manus-forfatter ved TGS.
  • Alec Baldwin som Jack Donaghy. Han blander seg ofte inn i det som foregår ved TGS
  • Katrina Bowden som Cerie Xerox. Assistenten til Liz.
  • Keith Powell som James Toofer Spurlock, som arbeider ved TGS.
  • Lonny Ross som Josh Girard. En ung og umoden TGS-ansatt.
  • Kevin Brown som Walter Slattery. Han samarbeider ofte med Tracy
  • Grizz Chapman som Warren Griswold.
  • Maulik Pancholy som Jonathan. Den personlige assistenten til Jack.
  • John Lutz som J. D. Lutz. En lat og overvektig TGS-ansatt, som ofte blir latterliggjort av de andre ansatte.
  • Dean Winters som Dennis Duffy, Liz sin uansvarlige tidligere kjæreste.
  • Chris Parnell som Leo Spaceman. Kvakksalver som ofte gir eksperimentelle behandlinger til Tracy.
  • Jason Sudeikis som Floyd DeBarber. En advokat som hadde et kort forhold til Liz Lemon.
  • Sue Galloway som Sue LaRoche-Van der Hout, som blir ansatt av TGS.
  • Cheyenne Jackson som Jack Baker en karakter fra den fjerde sesongen.
  • James Marsden som Criss Chros, Liz sin tidligere kjæreste, og senere ektemann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]