2 Pac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tupac Ammaru Shakur
Lesane Parish Crooks
Født 16. juni 1971
Død 13. september 1996
Yrke Rapper
Skuespiller
Poet
Aktivist
Nasjonalitet USA New York, USA
Kallenavn 2Pac
Makaveli
Mc New York
Sjanger Hip Hop
Gangster rap
Aktive år 19901996
Plateselskap Death Row
Interscope
Out Da Gutta
Makaveli
Amaru
Nettsted Hjemmeside
Tidligere band
Digital Underground
Outlawz
Thug Life

Tupac Amaru Shakur eller Lesane Parish Crooks, (16. juni 197113. september 1996), også kjent som 2Pac, var en amerikansk rapper, skuespiller og poet. Tupac er blitt kåret til verdens mestselgende hip hop-artist av Guinness rekordbok. Han har solgt over 75 millioner album, 50 millioner av dem i USA.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Tupac Shakur ble født i 1971 som Lesane Parish Crooks, i East Harlem i New York. En gang i hans barnalder, skiftet moren navnet hans til Tupac Amaru Shakur. «Tupac Amaru» betyr «skinnende slange» og «Shakur» betyr «takknemlig for gud» på arabisk. Da han var 13 år gammel, flyttet familien til Baltimore, en by som på den tiden hadde flest antall tenåringsdrap, og flest svarte som drepte svarte, ifølge statistikk. Han var elev på Baltimore School of the Arts, der han studerte skuespill, poesi og jazz.

Shakurs mor, Afeni Shakur og stefar, Mutulu Shakur, var medlem av den svarte frigjøringsorganisasjonen Black Panthers. Afeni var gravid mens hun satt i fengsel der hun sonet for bombetrusler. Mot slutten av 1980-tallet begynte hun å røyke crack, og i teksten til en av Tupacs sine sanger rapper han; «My momma smoked so goddamn much when she was pregnant, I'm surprised I ain't retarded». Denne setningen blir sagt i sangen «Ghost». Sangen er ikke en original, men laget som soundtrack til filmen «Tupac: Resurrection». Sangen ble aldri gitt ut mens Tupac levde.

Rolling Stone Magazine nominerte han til den beste 86 artisten gjennom alle tider. I det samme bladet sa rapperen 50 cent følgende om Tupac: «Every rapper who grew up in the Nineties owes something to Tupac, ...He didn't sound like anyone who came before him».

Musikk[rediger | rediger kilde]

Tupacs sanger handler ofte om temaer som det å vokse opp i gettoen, rasisme, alkohol, dopmisbruk, vold, og problemer med loven. Shakur satte fokus på politisk, økonomisk, sosial og rasemessig rettferdighet gjennom musikken sin.

Ifølge myndighetene og ulike foreldregrupper inneholdt Tupacs tekster mye uanstendig innhold. Det var snakk om dop, prostituerte, drap, sex, penger, politivold og andre ting om hvordan oppveksten hans var, men Tupac sine fans mente ikke det samme som myndighetene og foreldrene. De mente tekstene handlet om hvordan han og andre barn som vokste opp i fattige miljøer hadde det. Det skulle være en vekker for alle de som hadde det bra. Mye av innholdet i tekstene er rettet mot USA sin politikk mot afroamerikanere. I sangen "Brenda's got a baby" tar Tupac f.eks opp problemene forbundet med tenåringsgraviditet, som er store i USA. Grunnen til han lagde tekster som kritiserte samfunnet, var basert på egne erfaringer.

Tupacs musikk kan sies å være nærmest bipolar. Vi finner en revolusjonær side med fokus på rettferdighet og likeverd, sterk kritikk mot det han så som den politiske undertrykkelsen av alle de som var «annerledes», og en kamp mot rasediskriminering.

Død og ettermæle[rediger | rediger kilde]

30. november 1994 ble Tupac skutt i Quad-studios i New York. Man mistenkte rapperen The Notorious B.I.G. og hans manager Puff Daddy for å stå bak. Dette førte til Westcoast/Eastcoast-feiden, som til slutt endte med både Tupacs og Biggies død. Dagen han ble skutt, var én dag før dommen i rettssaken om en påstått voldtekt skulle finne sted.

Shakur ble senere forsøkt drept 7. september 1996 etter å ha sett Mike Tyson bokse. Shakur døde på et sykehus i Las Vegas den 13. september 1996 av skadene han pådro seg etter å ha blitt skutt av gjerningsmenn i en forbipasserende (hvit Cadillac). Tupac er kanskje mest kjent under aliaset 2Pac, som han tok da han begynte å spille med rap-gruppen Digital Underground. Han startet som bakgrunnsdanser, men grep ofte mikrofonen. Mot slutten av livet tok han også aliaset «Makaveli» etter den italienske adelsmannen, forfatteren og politiske tenkeren Niccolo Machiavelli.

Det er mange teorier omkring hans død. Grunnen til spekulasjonene er at det aldri ble noen politietterforskning av drapet, og at Tupac ble kremert kort tid etter. Noen timer før Tupac Shakur ble skutt, overfalt han og «possien» hans, inkludert C.E.O for Death Row RecordsSuge Knight L.A Crips, medlemmet Orlando «Baby Lane» Anderson med slag og spark mot hodet. Mange mener derfor Crips står bak drapet. Andre teorier er at hans manager Suge Knight var innblandet i den fatale «drive-by skytingen» som tok Tupacs liv. Grunnen til at mange mistenker Suge Knight er at Tupac hadde gitt uttrykk for at han ville forlate plateselskapet Death Row Records for å starte sitt eget plateselskap "Makaveli Records".

I 2006 ble en voksfigur av 2Pac framstilt hos Madam Tussaud i Las Vegas.

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over 2Pac-sanger

Etter hans død[rediger | rediger kilde]