1880-trappene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
1880-trappene

1880-trappene er en trapp med 137 trinn fra bunnen av Vestregate/Strømsbuveien til Høyveien i Arendal sentrum.

Da bebyggelsen rundt Arendal sentrum ekspanderte på slutten av 1800-tallet, og folk hadde behov for å lettere komme frem og tilbake til sentrum fra Stinta og Høyveien, den vestre delen av byen, ble trappene anlagt i 1880. Mannen bak trappen var eier av Strømsbu gård, banksjef Axel Herlofsen. Stinta tilhørte Strømsbu gård, og Axel var grunneier. På denne tiden solgte han ut tomter nettopp i dette området og bekostet trappen. Stinta, Høyveien og Strømsbu gård var i 1880 en del av Barbu kommune.

Stadsingeniør Richard Arnold hadde kjøpt en av de beste tomtene, og var byggetilsynsmann, noe som nok gjorde at byggesøknaden lettere ble godkjent av kommunen. Arnold var også øverste ansvarlige for saksbehandling av byggesaker i kommunen. Arnold trakk seg før prosjektet var ferdig.

I mange år var det en tobakkskiosk i det nederste rommet i trappene.[1] Arendal bypost holdt også til der i 1886-1887. I nyere tid er rommet brukt som transformatorkiosk.[2]

2000-tallet ble det bygget parkeringshus (P-hus vest) inn i fjellet ved siden av bunnen på trappene, og begynnelsen på trappene er slik at man går over inngangen til parkeringshuset før man begynner på de opprinnelige trappene.

Trappene er omfattet som bevaringsverdig på kommunedelsplanen for Arendal kommune (2009).[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]