.40 Smith & Wesson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.40 Smith & Wesson
TypePistol
OpphavslandUSAs flagg USA
DesignerSmith & Wesson
Innført1990
Tekniske data
HylsetypeRettvegget
Basert på10 mm Auto
Kulediameter.40" - 10,16
Hylselengde21,6
Samlet lengde29
TennhetteSmall Pistol

.40 S&W er en patron for pistol utviklet i samarbeid mellom Winchester Repeating Arms og Smith & Wesson. Den bruker kuler fra 135 grain til 200 grain, og opererer med et maksimalt trykk på 35 000 psi.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

.40 S&W-patronen ble lansert 17. januar 1990 sammen med en ny pistol fra Smith & Wesson, kalt Model 4006, men det tok flere måneder før våpenet var å få kjøpt. Patronen ble utviklet fra 10 mm Auto-patronen som hadde blitt tatt i bruk av FBI, men viste seg å være for kraftig i praktisk bruk.[1] 10 mm Auto hadde en ytelse omtrent som kaliber .41 Magnum, og rekylen og munningsblåsten viste seg å være for kraftig for mange skyttere. Våpenet var i utgangspunktet kraftig nok til hjortejakt, og det var for mye for selvforsvar og politibruk. Patronen ble derfor ladet med en svakere ladning for bruk i FBI, og dermed kunne Smith & Wesson gjøre om patronen slik at den ble kortere, men allikevel hadde den ønskede ytelse. De bestemte seg samtidig for å gå ned til hetter av typen «Small Pistol». Patronen ble raskt populær og gikk tidlig forbi 10 mm Auto når det gjaldt antall enheter solgt. Siden den var omtrent av samme lengde som 9×19 mm, kunne mange våpen konstruert for denne patronen enkelt gjøres om til å bruke det nye kaliberet.

Patronen har blitt populær både blant politi og sivile skyttere, men den er ennå ikke nyttet til militær bruk.

Typisk ballistikk er 10 gram kule på 350 m/s.

Rapporter om hylsebrudd[rediger | rediger kilde]

Siden det er en høytrykkspatron er det fort gjort for en hjemmelader å bli overrasket om man ikke er forsiktig. For at patronen skal kunne kamres fra magasinet, er man avhengig av en materampe, det vil si en skråning inn i kammeret, og der vil ikke hylse ha kontakt med kammeret når skuddet avfyres. Dersom trykket er for høyt vil hylsa bule ut, og i verste fall sprekke der den ikke har kontakt med kammerveggen. Dersom dette skjer vil gass under høyt trykk kunne føre til at magasinet blir presset ut, og eventuelle skader på våpen og skytter. Det finnes også en del pistoler i kaliberet som låser opp mekanismen for tidlig fordi det egentlig er ombygde 9×19 mm våpen hvor fabrikanten ikke har gjort en god nok jobb. Siden det er en kraftigere patron med høyere kulevekt må hele låsegeometrien i våpenet endres for at det skal fungere godt.[1] Det er derfor all grunn til å holde seg til fornuftige ladninger når man selv lader ammunisjon for dette kaliberet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Braathen, Erik (1998). Ladeboken. [Asker]: Våpenlitteratur AS. s. 535-536. ISBN 8291361045.