Þingvallavatn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Þingvallavatn
Þingvallavatn sett fra øst
LandIsland
Areal 83,7 km²[1]
Høyde 102,5 moh.[1]
Dybde114 m (maks)[1]
34,1 m (snitt)[1]
Volum2,85 km³ [1]
Nedbørfelt 999,7 km²[1]
VassdragÖlfusá
UtløpSog
Del avÞingvellir nasjonalpark
Posisjon
Kart
Þingvallavatn
64°11′00″N 21°09′00″V

Þingvallavatn er den største naturlige innsjøenIsland med sine 83,7 km². Sjøen er rik på vegetasjon og dyreliv på tross av det kalde vannet. Fra Þingvallavatn renner elven Sog som er den største kildevannselven på Island. Denne løper ut i Hvítá og sammen danner de Ölfusá. På sitt dypeste er innsjøen 114 m dyp, og overflaten ligger ca. 100 meter over havet. Innsjøen er en del av Þingvellir nasjonalpark.

Vannkvalitet[rediger | rediger kilde]

Rundt ni tideler av vannet kommer fra kilder og sprekker under vannet eller ved strandkanten, noe av dette kommer helt fra Langjökull. De nye lavastrømmene sørger for at det er mye mineraler i vannet, og dette er en av de viktigste årsakene til innsjøens store økosystem.

Fisker[rediger | rediger kilde]

I Þingvallavatn finner man tre slag fisk, to slag av ørret og ett slag av stingsild. Vannet er også det eneste i verden som har fire underarter av røye. Men på toppen av næringskjeden i Þingvallavatn finner man brun ørret, som kan veie opptil 14 kilo. De forskjellige artene har utviklet seg over en relativt kort periode (10000 år), og har tilpasset seg til de spesielle forholdene innsjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Lake Thingvalla Lakepedia.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]