Øystese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øystese
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneKvam
Postnummer5610 Øystese
Areal1,89 km²
Høyde o.h.4 meter
Preposisjoni Øystese
Kart
Øystese
60°23′17″N 6°11′33″Ø

Kunsthuset Kabuso
Ingebrigt Vik museum
Øystese kirke

Øystese er et tettsted i Kvam kommune i Vestland, og ligger ved Hardangerfjorden, 7 km øst for Norheimsund. Navnet Øystese kommer trolig fra gammelnorsk Eistvesvin, det hellige stedet for gudstilbedelse. Tettstedet var i 2013 og fra 2019 av Statistisk sentralbyrå slått sammen med tettstedet Norheimsund.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 7 går gjennom bygda, som er kjent for skulpturmuseet etter bildehoggeren Ingebrigt Vik. Ved siden av museet ligger kunsthuset Kabuso, som har utstillinger, konserter og egen kafé. I Øystese arrangeres også populærmusikkfestivalen Bygdalarm. Øysteseelva renner gjennom bygda, og spesielt fossen Ørredalsfossen regnes som en attraksjon. Fitjadalen, som Øysteseelva renner gjennom, er et populært område for turliv, jakt og fiske. Elva var lenge en god lakse- og sjøørret elv, men bestanden av laks er nå borte.[trenger referanse] Naturen innover i skogs- og fjellområdet (Kvamsfjella og Bergsdalen) langs Øystesevassdraget regnes for å ha store kvaliteter.

Et annet kjent turistmål er Gullfiskedammen (Skårsvatnet), der det lever en stamme gullvederbuk som ble satt ut der tidlig på 1900-tallet. Kortradisjonen står sterkt i Øystese.

Øystese skulemusikklag øver på Øystese barneskule hver onsdag fra klokken 1730 til 1930. Korpset rekrutterer medlemmer fra Øystese og er for tiden ledet av Petro Romanyshyn. Voksenkorpset i bygda heter Øystese Musikklag og ble grunnlagt i 1917. Korpset øver på Øystese barneskule onsdager fra klokken 1930 til 2200. Korpset har de siste årene hatt musikalsk framgang, noe som skyldes god tilvekst av medlemmer blant annet fra skolekorps. Korpset blir dirigert av Kåre Stokke. De to korpsene er de eneste i Kvam som har janitsjarbesetning.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Øystese har flere møbelfabrikker, og er blant Skandinavias ledende på bordproduksjon. Hardangerfjord Hotel, et trykkeri, meieri, bensinstasjoner og matvarebutikker ligger også i bygda. I tillegg har Øystese en rekke ulike småbutikker. I Øystese ligger det et treningssenter, en kunstgressbane samt et bowlingsenter.

Tidligere[rediger | rediger kilde]

Gammalost ble produsert fram til omtrent 1990, inntil «Øystese ... tapte kampen mot Vik i Sogn om hvem som skulle få fortsette å produsere».[1]

Skole og utdanning[rediger | rediger kilde]

I bygda ligger skolene Øystese barneskule, Kvam ungdomsskule og Øystese gymnas. Sistnevnte tilbyr utplassering av elever i USA. Øystese har også en idrettshall.

Kjente personer fra Øystese[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergens Tidende, 28.09.2009, s. 9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]