Øystese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Øystese
Land Norge Norge
Fylke Hordaland
Kommune Kvam
Postnummer 5604 Øystese

Øystese er en bygd i Kvam kommune i Hordaland, og ligger ved Hardangerfjorden, 7 km øst for Norheimsund. Navnet Øystese kommer trolig fra gammelnorsk Eistvesvin, det hellige stedet for gudstilbedelse. Bygda er av Statistisk sentralbyrå slått sammen med tettstedet Norheimsund.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Riksvei 7 går gjennom bygda som er kjent for skulpturmuseet etter bildehoggeren Ingebrigt Vik. Ved siden av museet ligger kunsthuset Kabuso som har utstillinger, konserter og egen kafé. I Øystese arrangeres også populærmusikkfestivalen Bygdalarm. Øysteseelva renner gjennom bygda og spesielt fossen Ørredalsfossen regnes som en atraksjon. Fitjadalen som Øysteseelva renner gjennom er et populært område for turliv, jakt og fiske. Naturen innover i skogs- og fjellområdet (Kvamsfjella og Bergsdalen) langs Øystesevassdraget regnes for å ha store kvaliteter.

Et annet kjent turistmål er Gullfiskedammen (Skårsvatnet) der det lever en stamme gullvederbuk, som ble satt ut der tidlig på 1900-tallet. Kortradisjonen står sterkt i Øystese. Øystese har et skolekorps, ledet av Arvid Aasprang (2008) og et voksenkorps ledet av Kåre Stokke (2008). Begge korpsene er de eneste i Kvam som har janitsjarbesetning.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Øystese har flere møbelfabrikker, og er blant Skandinavias ledende på bordproduksjon. Det ligger også hotell, trykkeri, meieri, bensinstasjoner og matvarebutikker i bygda. I tillegg har Øystese en rekke ulike småbutikker. I Øystese ligger det et treningssenter, en kunstgressbane samt et bowlingsenter.

Tidligere[rediger | rediger kilde]

Gammalost ble produsert fram til omtrent 1990, inntil «Øystese ... tapte kampen mot Vik i Sogn om hvem som skulle få fortsette å produsere».[1]

Skole og utdanning[rediger | rediger kilde]

I bygda ligger skolene Øystese barneskule, Kvam ungdomsskule og Øystese gymnas. Sistnevnte tilbyr utplassering av elever i USA. Øystese har også en idrettshall.

Kjente personer fra Øystese[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergens Tidende, 28.09.2009, s. 9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]