Øystese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Øystese
Land Norge Norge
Fylke Hordaland
Kommune Kvam
Postnummer 5604 Øystese

Øystese er en bygd i Kvam kommune i Hordaland, og ligger ved Hardangerfjorden, 7 km øst for Norheimsund. Navnet Øystese kommer trolig fra gammelnorsk Eistvesvin, det hellige stedet for gudstilbedelse. Bygda er av Statistisk sentralbyrå slått sammen med tettstedet Norheimsund.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Riksvei 7 går gjennom bygda som er kjent for skulpturmuseet etter bildehoggeren Ingebrigt Vik. Ved siden av museet ligger kunsthuset Kabuso som har utstillinger, konserter og egen kafé. I Øystese arrangeres også populærmusikkfestivalen Bygdalarm.

Et annet kjent turistmål er Gullfiskedammen (Skårsvatnet) der det lever en stamme gullvederbuk, som ble satt ut der tidlig på 1900-tallet. Kortradisjonen står sterkt i Øystese. Øystese har et skolekorps, ledet av Arvid Aasprang (2008) og et voksenkorps ledet av Kåre Stokke (2008). Begge korpsene er de eneste i Kvam som har janitsjarbesetning.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Øystese har flere møbelfabrikker, og er blant Skandinavias ledende på bordproduksjon. Det ligger også hotell, trykkeri, meieri, bensinstasjoner og matvarebutikker i bygda. I tillegg har Øystese en rekke ulike småbutikker. I Øystese ligger det et treningssenter, en kunstgressbane samt et bowlingsenter.

Tidligere[rediger | rediger kilde]

Gammalost ble produsert fram til omtrent 1990, inntil «Øystese ... tapte kampen mot Vik i Sogn om hvem som skulle få fortsette å produsere».[1]

Skole og utdanning[rediger | rediger kilde]

I bygda ligger skolene Øystese barneskule, Kvam ungdomsskule og Øystese gymnas. Sistnevnte tilbyr utplassering av elever i USA. Øystese har også en idrettshall.

Kjente personer fra Øystese[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergens Tidende, 28.09.2009, s. 9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]