Østersjøreddik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østersjøreddik
Østersjøreddik
Nomenklatur
Cakile maritima ssp. baltica
Populærnavn
østersjøreddik
Hører til
Strandreddikslekten (Cakile),
Korsblomstfamilien (Brassicaceae),
blomsterplanter,
karplanter
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Kyststrøk
Inndelt i

Østersjøreddik (latin: Cakile maritima ssp baltica) er en ettårig plante av strandreddikslekten i korsblomstfamilien (Brassicaceae), som vokser langs kysten og mest i brakkvann. Den er 10–55 cm lang og krypende eller svakt oppreist. Østersjøreddik har forgrenede stilker og lyst blå eller bleklilla blomster. Frøene flyter og spres over havet.

Planten er rikt forgrenet, har svært smale og kjøttfulle blader som nesten ser ut som bladløse grener. Stengelblad har 3–10 mm lange parfliker og er 1–2 ganger parflikete. Bladene har også spredte, 1–3 mm lange småfliker. Fargen på stilk og blader er dypt grønn eller blekgrønn, i tørkeperioder med overgang mot gult.

Blomstene er blekt blå, blekt lilla eller blåhvite. De har fire små kronblad, 5–8 mm lange, med gul blomsterbunn. Blomstene sitter 2–6 stk i en blomsterklase. Blomstringen skjer i juli-september.

Om høsten dannes en 10–25 mm lang, dypgrønn skulpe som er toleddet med et nedre skulpeledd som har to nedad-pekende horn.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det finnes i alt fire underarter av strandreddik i vår del av verden, som er svært vanskelige å skjelne fra hverandre visuelt:

  • Strandreddik, Cakile maritima ssp maritima)
  • Østersjøreddik, Cakile maritima ssp baltica) fra Østersjøen til Sør-Norge
  • Nordsjøreddik, Cakile maritima ssp integrifolia) fra Mandal til Fræna
  • Ishavsreddik, Cakile maritima ssp islandica) fra Nord-Trøndelag til Finnmark, Island og Færøyene

Alle underarter og varianter er ettårige og har svært like utseende.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norden vokser Østersjøreddik langs hele kyststrekningen fra Finskebukta til Østlandet, inklusive hele kysten av Danmark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]