Øresundståg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Øresundstog»)
Togsett tilhørende Øresundtog på Kokkedal stasjon i Danmark

Øresundståg (svensk Öresundståg, dansk Øresundstog) er et nett av regional togtrafikk over Øresundsforbindelsen som binder sammen Øresundsregionen. Øresundtogene går blant annet mellom Malmö og København i tette intervaller, på dagtid er det avgang hvert 20. minutt, om natten går et tog i timen.

Øresundtogene trafikkeres med togsettet X31 og går fra Østerport i Danmark til Göteborg, Kalmar og Karlskrona i Sverige. Øresundtog er også ofte brukt som navn på togsettet X31, selv om de noen ganger gått på andre ruter.

Fra starten i 2000 til 2021 kjørte togene til/fra Helsingør. Fra 4. januar 2016 til 4. mai 2017 skulle reisende med Øresundstog fra København og Kastrup Lufthavn gå gjennom en ekstra ID-kontroll i tillegg til den som fra november 2015 finnes på Hyllie stasjon, for å reise til Sverige.[1][2]

Øresundståg er ett varemerke. Kollektivtransportforvalter er det svenske selskapet Öresundståg AB som eies av 6 regioner i Sverige. Det danske selskapet DSB kjører ikke Øresundståg mer fra 2022.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]