Önningebykolonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Önningebykolonister den første sommeren 1886. Sittende på bakken fra venstre Hanna Rönnberg, Hilma Westerholm, Elin Danielson og Nina Ahlstedt. Sittende i stolen til venstre Alexander Federley og stående inntil Victor Westerholm. Foto av Aksel Paul (1863–1927).
«Bryggan vid Tomtebo vid Lemströms kanal» av Elin Danielson-Gambogi
«Strandlandskap» av Edvard Westman

Önningebykolonien var en kunstnerkoloni som var virksom i Önningeby i JomalaÅland mellom 1886 og 1914. Kolonien kan beskrives som en svensk-finsk utgave av den mer berømte kunstnerkolonien i Skagen i Danmark.

Önningebykoloniens stifter og sentrale skikkelse var den finske landskapsmaleren Victor Westerholm som kom til Åland i 1880 og skaffet seg en sommerbolig der, villaen Tomtebo ved Lemströms kanal i nærheten av byen Önningeby.

I 1886 inviterte han kollegaen Fredrik Ahlstedt til Åland og andre finske og svenske kunstnere kom til å følge etter, som blant andre J.A.G. Acke, Edvard Westman og Hanna Rönnberg.

Koloniens seks første år var de mest aktive, med fester og maskerader og ekskursjoner ut til skjærgården på Åland. Kunsten man skapte var friluftsmaleri med inspirasjon fra Paris og Skagen. Enkelte av kunstnerne, som den akademisk skolerte Victor Westerholm, ble inspirert av den da svært moderne og kontroversielle impresjonismen og Westerholms impresjonistiske malerier med Önningebymotiv ble møtt av kraftig kritikk da de ble stilt ut i Helsingfors i 1882.

Edvard Westman og Rönnberg vendte seg etter hvert mot Skagen fremfor Åland og J.A.G. Ackes besøk på Åland ble færre. Utbruddet av første verdenskrig innvarslet slutten for kolonien. Et par av kunstnerne vendte tilbake etter krigen, blant annet Hanna Rönnberg som i 1938 sammenfattet sine minner fra kolonien i boken Konstnärskolonien på Åland.

I årene 1906-1913 besøkte i perioder en gruppe estiske malere og forfattere Önningeby, den såkalte Noor-Eesti-gruppen.

I 1992 åpnet Önningebymuseet som har en anselig samling av kolonistenes kunst.

Kunstnere forbundet med Önningebykolonien[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kjell Ekström och Håkan Skogsjö: Konst på Åland: en guide, Skogsjömedia, Mariehamn 2003. ISBN 951-98576-7-2.
  • Önningebykolonin 100 år – En Jubileumsbok. Jomala 1986.
  • Rönnberg, Hanna Konstnärskolonien på Åland. Helsingfors 1938.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]