Åpne systemer (informatikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et åpent system er innen informasjonsteknologien et datamaskinsystem som sørger for en kombinasjon av interoperabilitet, portabilitet og åpne standarder for programvare.

Betegnelsen ble populær tidlig på 1980-tallet for å beskrive datasystemer som hovedsakelig var basert på UNIX. Dette systemet var fritt tilgjengelig, i motsetning til de mer lukkede stormaskinene og minidatamaskinene på denne tiden.

Etterhvert som UNIX ble kommersialisert og gjenstand for patenter, opphørte også store deler av denne friheten. På 1990-tallet fikk begrepet en mer formalisert betydning, gjennom fremveksten av åpne programvarestandarder som for eksempel Single UNIX Specification og organisasjoner som Open Software Foundation og etterfølgeren The Open Group.

Andre eksempler er på åpne systemer er kommet fra Sun Microsystems: Gjennom OpenOffice.org ble kildekoden til StarOffie frigjort, prosjektet OpenSolaris var basert på det tidligere lukkede operativsystemet Solaris, og OpenSPARC har bidratt til å gjøre SPARC til et åpent og fritt prosjekt.