Åpen framtid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åpen framtid
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landNorge
Lengde116 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiSvend Wam
ProdusentPetter Vennerød
Svend Wam
ManusforfatterPetter Vennerød
Svend Wam
MusikkSvein Gundersen
SjeffotografPhilip Øgaard
KlippInge-Lise Langfeldt
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
Premiere26. desember 1983
Eksterne lenker

Åpen Framtid er en norsk spillefilm fra 1983. Filmen er laget av regissør-duoen Svend Wam og Petter Vennerød.

Filmen er første del i en trilogi som har fått benevnelsen Sangen om den knuste drømmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den 16 år gamle Pål er på vei mot en framtid han ikke kjenner, men som han gjerne vil definere selv, og på egne premisser. Han velger derfor å slutte på skolen og får seg jobb på havnen. Sammen med sine venner Erik og Ruth eksperimenterer Pål med livet. De danner band, røyker hasj, bader naken, debuterer seksuelt, og drikker seg fulle. Samtidig vil de orientere seg i samfunnet rundt seg, og på hver sin måte finne ut hva de skal bruke livet sitt til. De drømmer om et godt liv med kjærlighet, ubrytelig vennskap, trygghet og samhold, spenning og en utfordrende jobb. Pål velger til slutt å reise til Stockholm for å studere fotografi.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er den første av en trilogi som har fått fellesbenevnelsen Sangen om den knuste drømmen som filmskaperne har beskrevet som «et oppgjør med den selvhøytidelige 1968-arven».[1] De to andre er Drømmeslottet og Adjø solidaritet. Trilogien har en avvikende produksjonskronologi og verkkronologi, noe Wam og Vennerød ikke egentlig ønsket, men som ble et resultat av problemene med finansieringen. Manusene var ferdige i 1982 og de søkte om en støttegaranti på 10 millioner fra Statens Filmproduksjonsutvalg for alle tre filmene. Det gikk ikke slik de ønsket. Utvalget støttet Adjø solidaritet da de likte det manuset. Åpen framtid fikk de til slutt finansiering til da Norsk films kunstneriske leder, Lasse Glomm, likte manuset og han ansatte Wam som regissør og Vennerød som produsent.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Evensmo, Sigurd (1912-1978) (1992). Det store tivoli: film og kino i Norge. Oslo: Gyldendal. s. 394. ISBN 8205206074. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]