Ångardsvatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ångardsvatnet
Ångardsvatnet sett fra sørøstFoto: Sigmund Rise
Ångardsvatnet sett fra sørøst
Foto: Sigmund Rise
Beliggenhet Oppdal (Sør-Trøndelag)
Areal 3,24 km² 
Høyde 583 moh.
Omkrets 11,32 km
UTM-koord. 32V 508234 6949183
Kilde NVE

Ångardsvatnet[1] er en innsjø som ligger i Storlidalen[2], en del av Lønset kirkesogn i Oppdal (Sør-Trøndelag).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Vannet er det største av Lønsets innsjøer og ligger i selve Trollheimen, ca. 35 km (østenden) vest for Oppdal sentrum og er omgitt av fjellene Gråfjellet, Kråkvasstind og Lorthøa i sør og Bårdsgardskammen og Okla i nord. Innsjøen ble regulert i forbindelse med utbyggingen av Driva kraftverk som ble åpnet i 1973. Ångardsvatnet er forbundet med Dalsvatnet gjennom Haugelva (1,7 km lang). Reguleringen av innsjøen medførte at elva Vindøla, som renner ut i østenden Dalsvatnet og løper sammen med Driva rett ned for tettstedet Lønset har svært liten vassføring i deler av året.

Bruksmuligheter[rediger | rediger kilde]

Innsjøen byr på gode bademuligheter og andre aktiviteter (fiske og båtturer) om sommeren. Lønset grunneierlag disponerer fiskerettighetene og selger fiskekort for sportsfiske. Vinterstid kan det tilby på aktiviteter i preparerte skiløyper samt gode muligheter for isfiske. Årlig arrangeres isfiskekonkurranse[3] ved påsketider.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Sør-TrøndelagstubbDenne Sør-Trøndelagrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.