Åmot kirke (Modum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åmot kirke
Arbeidskirken i Åmot i Modum
OmrådeModum
PlasseringÅmot
BispedømmeTunsberg bispedømme
ProstiEiker prosti
FellesrådModum kirkelige fellesråd
SognModum menighet
Byggeår1996
Kirkegårdikke rundt kirkebygget, men en gravlund ligger rett sør for kirken
Arkitektur
ArkitektArne Åmland og Terje Høgenhaug
Teknikkmurverk
Byggematerialeslammet teglstein
Beliggenhet
Kart
Åmot kirke
59°53′42″N 9°55′44″Ø
Åmot kirke (Modum) på Commons

Åmot kirke er en moderne arbeidskirke reist av teglstein i 1996 og vigslet 16. mai dette året. Kirken ligger i sentrum av tettstedet Åmot i Modum kommune, i Buskerud. Den forvaltes av Modum kirkelige fellesråd og eies er Modum menighet, i likhet med alle kirkebyggene i kommunen. Fellesrådet og menigheten inngår i Den norske kirke og ligger i Eiker prosti i Tunsberg bispedømme.

Adkomst til kirken går via fylkesvei 2832 (Eikerveien) og den kommunale Kapellveien i sentrum av Åmot. Bygget ligger i gangavstand fra sentrum og tett ved blant annet Buskerud videregående skole avdeling Rosthaug og sykehjemmet Modumheimen. På motsatt side (sør for) av den kommunale Rosthaugveien ligger den lokale gravlunden, men kirken mangler kirkegård rundt kirkebygget.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Kirken i Åmot ble opprinnelig reist som et lokalt bedehus i 1892, men bedehuset ble ombygd og omdisponert til kapellkirke i 1906. Natt til 17. mai 1994 ble imidlertid Åmot kapell påtent og satt i brann. Kapellet lot seg ikke redde, så det ble etter hvert revet. Det ble bestemt å reise ei ny og moderne kirke på plassen. Grunnstein til den nye arbeidskirken ble nedlagt på årsdagen for brannen. Arkitekter var Arne Åmland og Terje Høgenhaug, mens den kunstneriske utsmykkingen ble utført av Tor Lindrupsen. Åmot kirke er en moderne flerbrukskirke med mange fasiliteter.

Kirkerommet har plass til cirka 220 personer og kirketorget på østsiden av bygget har 100 plasser. I tillegg rommer kirkebygget gravkapell, kontorer, ulike flerbruksrom og et kirketorg med tilhørende uteamfi. Fram til 2016 var det også bibliotek i kirken, men da ble dette nedlagt. Lokalene ble i ettertid omgjort til ei storstue. Kirken er imidlertid åpen for besøkende hele året og det leies ut lokaler til foreninger. Alle de ansatte i Modum menighet har dessuten sine kontorer i Åmot kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]