Ågesta kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ågesta kjernekraftverk
LandSverige
StedHuddinge kommune
Byggestart1963
Prod.start1. mai 1964
Nedlagt2. juni 1974
EierVattenfall
OperatørVattenfall
Kart
Ågesta kjernekraftverk
59°12′22″N 18°04′57″Ø

Ågesta kjernekraftverk (også kalt R3, Adam, ASES eller bare Ågestaverket) var det første kommersielle kjernekraftverket i Sverige. Det lå i Ågesta i Huddinge kommune. Byggingen av anlegget begynte i 1957, og det stod klar til drift 1. mai 1964. Kjernekraftverkets ene reaktor produserte elektrisk kraft i ti år frem til 2. juni 1974, da det ble satt ut av drift blant annet på grunn av dets lille kapasitet, lave oljepriser og dårlig økonomi. Anlegget hadde også noen undergrunnsreaktorer, som mange mener skulle brukes til militære formål, deriblant produksjon av plutonium.[1]

Den ene reaktoren var en trykkvannsreaktor og hadde en maksimal elektrisk effekt på bare 12 MW, men anlegget hadde først og fremst i oppgave å produsere fjernvarme for Stockholms-bydelen Farsta. Noe elektrisitet ble imidlertid også produsert. Den termiske effekten var på om lag 65 MW. Det var Vattenfall AB som stod for driften av kraftverket. Den gjennomsnittlige årsproduksjonen ved anlegget var på rundt 398 GWh.

Selskapene Elverk og Statens Vattenfallsverk bygde Ågestaverket. Før det stod ferdig ble en større reaktor, Marviken eller R4, bygd. R4-reaktoren skulle brukes til både elektrisitet og plutoniumproduksjon, men prosjektet ble kansellert i 1970.

Ågestareaktoren, med 10 MW som netto elektrisk effekt, var mye mindre enn senere svenske reaktortyper. Reaktoren var en del av et prosjekt kalt Svenska Linjen, et internasjonalt initiativ om å bruke naturlig uran (ikke anriket) som brensel i kommersielle kraftverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Neutral Sweden Quietly Keeps Nuclear Option Open", The Washington Post, 25. november 1994

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]